reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CD Projekt je 2. největší evropské herní studio, ovšem s velkým odstupem od 1.

25.2.2020, Jan Vítek, aktualita
CD Projekt je 2. největší evropské herní studio, ovšem s velkým odstupem od 1.
Polské studio CD Projekt Red se může pochlubit pozici evropské dvojky mezi největšími herními studii. Může se těšit z velice dobrých prodejů titulu The Witcher 3: Wild Hunt a nadějného Cyberpunk 2077. 
CD Projekt Red má tak jako nejnovější AAA hru na trhu stále třetí díl Zaklínače, ovšem už to nebude dlouho trvat a fantasy nahradí nové sci-fi v podobě Cyberpunk 2077. Tato hra byla ovšem odložena až na letošní září, aby ji tvůrci mohli ještě naleštit a vychytat mouchy. Nyní se ale mohou těšit ze dvou věcí.
 
 
Jednak se už na samotném Steamu bez ohledu na jiné platformy prodal The Witcher 3: Wild Hunt, a to až od října 2018, celkově za 50 milionů dolarů, takže od začátku prodeje hry to bude mnohem více. Dle pravidel z konce roku 2018 znamená, že CD Projekt Red začne od Valve dostávat 80% podíl z prodeje. To ovšem platí pouze pro tržby nad rámec oněch 50 milionů a ne zpětně. Je tak vcelku zřejmé, proč Epic vývojáře tolik zaujal, když jim všem dává podíl 88 %, který Valve nenabídne ani se sebelepšími tržbami. 
 
Pro CD Projekt Red ale přichází tento milník v ještě příhodné době, neboť seriál Zaklínač od Netflixu má mezi diváky i přes prskání hlasitých zástupců "pravověrných" čtenářů velký úspěch, který se odrazil i v nové vlně zájmu právě o hru. Je to jasně vidět ze statistik, které ukazují, že se počet hráčů najednou na konci minulého roku prudce vyhoupl až na čtyřnásobek a Witcher 3 se dostal do první desítky nejhranějších titulů na Steamu. Zaznamenal v tomto ohledu rekord, takže počet najednou hrajících lidí byl větší i v porovnání s obdobím po vypuštění hry na trh. Nyní už zájem zase opadá, ale pořád je zvýšený.
 
Vedle toho se pak CD Projekt Red řadí na pozici druhého největšího evropského herního studia či společnosti obecně, ovšem s tím, že firma na první pozici je někde zcela jinde. První je pochopitelně francouzský Ubisoft se svými 16 tisíci zaměstnanci a řadou poboček. Vedle toho je CD Projekt Red stále ještě trpaslík zaměstnávající přes 900 lidí, či alespoň tak tomu bylo v roce 2018, přičemž nyní už to může být trošku jiný počet především v závislosti na vývoji hry Cyberpunk 2077. 
 
Zdroj: CD Projekt Red via Twitter


reklama