reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2005: Novinky u Sapphiru - X800XL Ultimate a Trixx

12.3.2005, Zdeněk Kabát, aktualita
CeBIT 2005: Novinky u Sapphiru - X800XL Ultimate a Trixx
Na stánku Sapphire jsme se toho na letošním CeBITu dozvěděli poměrně dost. Kromě multimediální PCI karty Theatrix s čipem ATi Theater 550, kterou jsem si zapomněl vyfotit. To byly nové grafické karty a software. První je grafická karta Sapphire...
Na stánku Sapphire jsme se toho na letošním CeBITu dozvěděli poměrně dost. Kromě multimediální PCI karty Theatrix s čipem ATi Theater 550, kterou jsem si zapomněl vyfotit. To byly nové grafické karty a software.






První je grafická karta Sapphire Radeon X800XL pro AGP, na které mě překvapila hlavně velikost. Kvůli můstku Rialto, který vidíte na druhém snímku, se totiž muselo značně prodloužit PCB.






Dále nám na Sapphiru předvedli nové řešení Radeon X300 SE HyperMemory, jehož dva BGA čipy svědčí o přítomnosti 32MB paměti na 64-bitové sběrnici. Dalších 128MB pak alokuje Radeon přes PCI Express ze systémové paměti.


Ultimate verze Radeon X800XL pro PCI Express pak obsahuje nové tiché chlazení od Zalmanu. Vzhledem k tomu, že chladič bylo to jediné, co jsem ve své recenzi této karty kritizoval, je to krok velmi správným směrem.


Nejvíce mě ale zaujal na stánku Sapphire nový software Trixx. Jedná se o utilitu fungující jen na grafikách společnosti Sapphire a zajišťující dynamické a plně automatické přetaktování grafické karty za chodu nebo zpomalení otáček větráku. Možnosti nastavení jsou Standard, Performance (max. detekované frekvence se standardními otáčkami větráku), Silent (původní frekvence, 40% větráku), Extreme (max. frekvence, 100% větrák) a Custom.

Kromě toho bude Sapphire u nových karet nabízet DVD s osmi demoverzemi her, ze kterých si pak jednu vyberete a můžete si ji zdarma stáhnout nebo vám bude zaslána. Na ostatní hry z DVD se pak vztahuje slušná 25% sleva. Hry, které budou k diszpozici, jsou: Tribes Vengeance, The Incredibles, Richard Burns Rally, Prince of Persia 2, Brother In Arms, Codename Panzers, Ground Control 2 a Far Cry.
reklama