reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2005: Přes 50 základních desek pro Intel a AMD64

14.3.2005, Martin Štěpánek, článek
CeBIT 2005: Přes 50 základních desek pro Intel a AMD64
Letos na nás nečekalo podobné množství novinek jako tomu bylo loňským rokem, ale ani tak nelze říct, že by nebylo nic zajímavého. Hlavní novinkou u Intelu byla čipová sada Intel 955X a 945. U AMD64 to byly pro změnu desky s ATi Radeonem 200P. K vidění byla i VIA K8T890 Pro s dvojící PCIe x16 slotů a podporou SLI technologie.
Kapitoly článku:
Moje letošní království bylo v halách 22, 23 a 2. Jen pro zajímavost, hala 23 je o trochu větší než hala E na Brněnském Invexu, ovšem hala 2 je snad dvojnásobná. Také musím zmínit své dojmy z návštěvi několika výrobců. Nemohu říct, zda SvětHardware začíná být natolik známý, nebo zisky firem natolik malé, že nepohrdnou ani Čechem jako jsem já, ovšem letos jsem se setkal s velmi příjemným a hlavně přímým jednáním většiny firem. Díky tomu by jsme se na stránkách SHW měli setkat s deskami od firem jako Tul (alias PowerColor), ECS, Biostar, Soltek nebo EPoX (jmenované desky jsme nerecenzovali již delší dobu, s výjimkou postarší desky EPoX, která byla před nedávnem).

Ale teď už začněme pěkně od začátku.

PS: Prosím omluvte slabší kvalitu fotek, ale nejsem schopen fotit přes sklo, tedy bez blesku bez stativu.

Abit

Abit v poslední době začíná opět tlačit na trh své kvalitní desky. A všechny se o tom snažil přesvědčit vystavenými deskami.



AMD64 - Socket 754 - Abit KU8
Klikněte pro zvětšení

Byl jsem mile překvapen, jelikož i Abit připravuje základní desku s čipovou sadou ULi M1689, která má být určena pro procesory AMD64 do socket 754. Hlavní devizou má být nízká cena.



AMD64 - Socket 939 - Abit AN8 SLI
Klikněte pro zvětšení

Druhou zajímavostí pro procesory AMD byla základní deska s čipovou sadou nForce4 SLI. Základem je samozřejmě přetaktování a vše, co náročný a zkušený uživatel potřebuje. Jen prozradím, že recenze základní desky AN8 s nForce4 Ultra bude na stránkách SHW již brzy.



Intel LGA775 - Abit NI8 SLI
Klikněte pro zvětšení

Pro procesory Intel byla určena základní deska NI8 SLI, která je postavena na nově uvedené čipové sadě nVidia C19 alias nForce4 pro Intel. Tato čipová sada obsahuje vše co její sestra pro AMD64, a navíc přidává podporu pro HD Audio.


Intel LGA775 - Abit AL8
Klikněte pro zvětšení

Přímou konkurencí pro čipovou sadu nForce4 s jižním můstkem MCP04, bude nová čipová sada i945P od firmy Intel. Jen zdůrazním, že rozdíl mezi čipovou sadou 945 a 915 je v podpoře nových dvoujádrových procesorů Smithfield. Jižní můstke MCH7 oproti MCH6 přidává podporu SATA II včetně Raid funkcí.

Tuto čipovou sadu pak obsahuje základní deska Abit AL8.



Intel LGA775 - Abit BL8
Klikněte pro zvětšení

Čipovou sadou Lakeport, tedy i945 je vybavena i další základní deska BL8. Ovšem jak si můžete všimnout, jedná se o desku formátu BTX.


Intel LGA775 - Abit AW8
Klikněte pro zvětšení

Poslední novinkou na stánku Abit, která stojí za zmínku je AW8, která je postavena na čipové sadě i955X. Podobně jako i945 je i955X obohacena o podporu procesorů Smithfield a jižní můstek podporuje SATA II.

AOpen

Dalším výrobcem, je AOpen. Zde byla k vidění především základní deska i915GMm-HFS, která je určena pro Pentia M (s jádrem Dothan).


Intel Pentium M - AOpen i915GMm-HFS
Klikněte pro zvětšení



Intel Pentium M - AOpen i915GMm-HFS - porty




Pokud si pamatujete na nedávnou recenzi dvou desek pro Pentium M, zde se jedná o výrazný pokrok. Nejen, že deska obsahuje PCIe x16 slot místo AGP, ale navíc je deska vybavena jižním můstkem ICH5 místo ICH4. Navíc je přidán externí SATA II řadič. A jako perlička je DVI výstup na monitor přímo z integrovaného grafického jádra, stejně jako YPrPb konektor pro připojení promítaček.

Celkem se tak jedná o velmi zajímavou desku, která jistě poskytuje slušná výkon při minimálním hluku.


AMD64 - Socket 939 - AOpen nCK804a-LFS
Klikněte pro zvětšení



Pro procesory AMD Athlon64 bude k dispozici základní deska s čipovou sadou nForce4. Na pohled pak zaujme především trochu odlišné umístění čipové sady od konkurenčních desek.

ASRock



Intel LGA775 a 478 - ASRock P4 Combo
Klikněte pro zvětšení



ntel LGA775 a 478 - ASRock P4 Combo

Pro procesory Intel firma ASRock připravuje základní desku P4 Combo, která obsahuje jak socket 478 tak i LGA 775. Jedná se tak o obdobu K8 Combo-Z. Recenzi této desky uvedeme na stránkách SH již brzy.

Asus



Intel LGA775 - Asus P5RD1-V Deluxe
Klikněte pro zvětšení

Asus mě velmi překvapil základní deskou s čipovou sadou ATi Radeon 200, která je kombinovaná s jižním můstkem ULi M1573.



Intel LGA775 - Asus P5WD2 Premium
Klikněte pro zvětšení

Pro Intel pak Asus připravuje desku P5WD2 Premium s čipovou sadou Intel 955X, která je kombinovaná s jižním můstkem ICH7. Jen jsem trochu překvapený, že deska neobsahuje žádné finesy jako přídavný SATA řadič, případně jiné externí čipy.



AMD64 - Socket 940 - Asus K8N-DL
Klikněte pro zvětšení

Pozitivní je sledovat, jak rychle se začíná prosazovat serverová čipová sada nForce4 Pro. Zde se jedná o řešení od firmy Asus, které mimo jiné obsahuje PCIe x16 pro grafické karty, osm SATA a další vybavení podobně jako desktopová verze nForce4.

Biostar


AMD64 - Socket 939 - Biostar NF4UL-A9
Klikněte pro zvětšení

Biostar si pro své zákazníky připravil základní desku pro socket 939, založenou na čipové sadě nForce4 Ultra. Zajímavostí pak je jak slot PCIe x16, tak i AGP. Jen pro informaci, tento slot vznikl z PCI slotu (slotů).


AMD64 - Socket 939 - Biostar NF4SLI-A9
Klikněte pro zvětšení


K vidění byla i základní deska s čipovou sadou nForce4 SLI. Na pohled se jedná o tradiční řešení s kartou, která podle zapojení aktivuje SLI.


AMD64 - Socket 754 - Biostar K8T89-A7
Klikněte pro zvětšení

Podobně jako jsme už měli na testy MSI K8N Neo3, je i tento Biostar vybaven AGP i PCIe x16 slotem pro grafickou kartu.


Intel LGA775 - Biostar CRU19.A7
Klikněte pro zvětšení

Pro procesory Intel byla k vidění základní deska s čipovou sadou nForce SLI.


Intel LGA775 - Biostar i945G
Klikněte pro zvětšení

Jen zde zmíním, že nVidia sice uvedla novou čipovou sadu pro procesory Intel, jenže mezi tím Intel uvedl své čipové sady i945 a i955, které přidávají podporu pro procesory Smithfield, SATA II a rovněž SLI technologii. Tedy Intel srovnal s nVidií.

DFI

Na stánku firmy DFI byly k vidění především základní desky s čipovou sadou i925XE a i915. Na i945 případně i955 si budeme muset ještě chvíli počkat. Každopádně všechny produkty byly ve skleněné vitríně, která nebyly osvětlená, tudíž nebylo v mých silách desky nafotit (bez blesku bylo vše tmavé, s bleskem sklo fungovalo jako zrcadlo).

Elitegroup - ESC

Základní desky této firmy byly rovněž příjemným překvapením. Samozřejmě byly k vidění i cenově levnější produkty, na kterých tato firma staví, ale nabídka byla doplněna i o pěkné high-end modely.



AMD64 - Socket 939 - ECS KN1 Extreme
Klikněte pro zvětšení

Mezi high-end patří právě model KN1 Extreme s čipovou sadou nForce4. Samozřejmě nesrovnávejte se značkami jako Abit nebo MSI, případně Asus. High-end v podání ECS je cenově levnější, což se odráží i v použitých komponentech, jako levnější použitý zvukový nebo síťový čip. Deska by měla obsahovat slušné možnosti přetaktování, a z toho důvodu je obsazena chlazením na místě Paralelního portu.



AMD64 - Socket 939 - ECS KV2 Extreme
Klikněte pro zvětšení

ECS představila i řešení na čipové sadě VIA.



AMD64 - Socket 939 - ECS 756-A
Klikněte pro zvětšení

Mezi levné základní desky se řadí 756-A, která je vybavena čipovou sadou SiS 756. Zajímavostí je kombinace PCIe x16 a AGP slotu. Jižní můstek pak podporuje nově až čtyři SATA zařízení.


Intel LGA775 - ECS PF21
Klikněte pro zvětšení

Pro procesory Intel je určena základní deska PF21 Extreme. Za je založena na čipové sadě i925XE a obsahuje rovněž přídavný SATA řadič od firmy SiS (bez NCQ a SATA II). Podobně jako KN1 Extreme pro AMD64 je i PF21 určena pro náročné uživatele se sklony k taktování.



Intel LGA775 - ECS PF22 Extreme
Klikněte pro zvětšení
reklama