reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2006: IBM předvádělo procesor Cell

13.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
CeBIT 2006: IBM předvádělo procesor Cell
Procesor Cell má pohánět konzoli PlayStation 3 a má být neskutečně výkonné železo. To se odhodlala společnost IBM prokázat na letošním CeBITu. Blade server se dvěma procesory IBM Cell na frekvenci 2,4GHz zobrazoval 3D real-time činnost lidského...
Procesor Cell má pohánět konzoli PlayStation 3 a má být neskutečně výkonné železo. To se odhodlala společnost IBM prokázat na letošním CeBITu. Blade server se dvěma procesory IBM Cell na frekvenci 2,4GHz zobrazoval 3D real-time činnost lidského srdce.



Se speciálními brýlemi mohli návštěvníci sledovat 3D obraz pracujícího lidského srdce a to z jakéhokoli úhlu při různé míře transparence (průhlednosti). Vše běželo na software PV-4D. Takový výkon by měl pomoci výzkumníkům lépe pochopit procesy v lidském těle, na jejichž simulaci jsou potřeba neuvěřitelně obrovská množství dat, která musí být rozumnou rychlostí zpracovávána.



Procesor Cell se skládá z čipu PowerPC 970 a osmi dalších jader zodpovědných za grafické a vektorové výpočty. Tato jádra mají každé 256kB L1 cache, s hlavní paměti jsou propojena sběrnicí o propustnosti 25GB/s a mezi sebou nebo mezi PowerPC čipem mohou komunikovat rychlostí 200GB/s.



Každý blade server IBM Cell disponuje dvěma procesory Cell s 1GB DRAM, kterou navzájem sdílejí. IBM plánuje uvést procesory Cell na trh ve třetí čtvrtině tohoto roku, ceny ještě nejsou stanoveny. Nabízené frekvence budou mezi 2,4GHz (na těch běžel vzorek na CeBITu) až po 4GHz. Taktéž se počítá s tím, že nynější 90nm výrobní proces bude časem nahrazen 65nm procesem, později snad i 45nm a 30nm procesem, což má přinést další zvyšování výkonu.

Zdroj: www.cdrinfo.com, news.com.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama