reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Celosvětový výpadek služeb Facebooku měla na svědomí špatná konfigurace

5.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Celosvětový výpadek služeb Facebooku měla na svědomí špatná konfigurace
Využíváte-li nějakou ze služeb Facebooku, jistě jste si všimli včerejšího výpadku. Ten byl celosvětový a trvalo několik hodin, než se sociální síť a všechny další služby společnosti povedlo přivést zpět k životu.
Včera došlo k největšímu výpadku služeb Facebooku za dlouhou dobu. Ten byl celosvětový a trval přes 5,5 hodiny. Týkal se nejen samotné sociální sítě, ale také ostatních služeb této společnosti, takže nefungoval ani WhatsApp, Instagram, Messenger nebo Oculus. Aby toho nebylo málo, odporoučely se i mnohé interní nástroje společnosti (údajně včetně vstupů do kanceláří společnosti).
 
Facebook logo
 
Facebook pak s okolním světem komunikoval pomocí Twitteru. Na tuto platformu přesedlala i velká část online světa, čímž se vyvinul velký nátlak i na tuto síť, takže problémy s funkčností měl občas i Twitter kvůli vyššímu provozu. Facebook později vydal prohlášení, že výpadek způsobila špatná konfigurace serverů společnosti, které pak nebyly schopny spolu komunikovat. V podstatě dokázaly lavinovitě rozšířit chybu a tím se odstavit od další vzájemné komunikace i komunikace s okolním světem.
 
Hovoří se o tom, že chyba byla serverech Facebooku, které do Internetu přestaly šířit informaci o své vlastní existenci a jak se k nim dostat (protokol BGP zajišťuje seznam možných cest k serverům, ale když se Facebook přestal hlásit a propagovat cestu k sobě samému, tyto cesty pak začaly mizet z směrovacích tabulek v rámci Internetu). Lépe řečeno, chvíli před výpadkem se objevilo mnoho aktualizací těchto cest ze strany Facebooku, který začal propagovat změny ve směrování.
 
Tyto změny se rozšířily do Internetu, nicméně problémem bylo, že nebyly korektní, přepsaly původní funkční směrování a Facebook se tak sám "vymazal z mapy". Společnost Cloudfare k problému vydala i pěkný popis a také ukázala, jak se zvýšil výše zmíněný zájem o alternativní služby. DNS dotazy na Twitter, Signal, Telegram a TikTok se proti normálu zvýšily ve špičce o více než 80 %. A pokud jde o Facebook, tam se neustálou snahou uživatelů o připojení i samotných serverů, které se snažily o opětovné pokusy o navázání kontaktu, zvýšily množství DNS dotazů na Facebook dokonce 30×.
 
Mnohá média zmiňují i to, že samotný Zuckerberg kvůli tomuto výpadku "přišel" o zhruba 6-7 mld. USD. Toto je ale třeba brát s rezervou. Jde o hodnotu jeho jmění v akciích Facebooku, jejichž hodnota včera spadla o 5 %. Dostal se tak na 121,6 mld. USD (z původních cca 128 mld. USD) a spadl tak na 5. místo v žebříčku nejbohatších lidí za Billa Gatese. Tou "rezervou" máme na mysli to, že včera se výrazně propadl celý trh, takže tomuto problému můžeme přičíst jen část propadu Facebooku.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama