reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cena DDR4 dle DRAMeXchange poroste o 12,5 %

18.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Cena DDR4 dle DRAMeXchange poroste o 12,5 %
DRAMeXchange, divize TrendForce, přišla s vyjádřením, že ceny pamětí DDR4 porostou více, než se předpokládalo. V aktuálním kvartálu se má cena 4GB modulů zvýšit z 24 na 27 dolarů, což je zvýšení přesně o 12,5 %.
Pokračující růst cen pamětí DDR4 DRAM není velké překvapení, i když tak intenzivní přeci jen nebyl očekáván. Nanya na začátku roku očekávala, že ke stabilizaci dojde až někdy v polovině tohoto roku, což ještě nakonec může nastat, ale nejnovější události nám tento zvrat přece jen trošku vzdalují. DRAMeXchange předpokládá, že průměrná smluvní cena za 4GB modul DDR4 vzroste o 12,5 % oproti prvnímu letošnímu kvartálu, takže na 27 dolarů. Proč to?





OEM výrobci patřící mezi zákazníky společností vyrábějících paměti původně předpokládali, že v druhém kvartálu nabídka pamětí DDR4 vzroste, a ceny už tak moc stoupat nebudou. Očekávalo se totiž, že Samsung s Micronem už budou mít řádně rozjety 18nm a 17nm procesy pro výrobu pamětí, ovšem to se nestalo. Tyto firmy se potýkají s problémy spojenými s kompatibilitou a výtěžností, což pochopitelně způsobuje, že nabídka nedosáhla takové úrovně, jaká byla očekávána.

Samsung začal ve velkém měřítku s výrobou 18nm pamětí DRAM někdy v letošním únoru a právě v jeho případě jde o problém kompatibility i výtěžnosti. Zjistilo se totiž, že nové paměti si moc nerozumí s jistými notebookovými platformami a navíc se k tomu přidalo vysoké procento defektních pamětí. Nezbývá než počkat na to, až tyto problémy Samsung vyřeší a začne dodávat na trh očekávané množství pamětí.

Co se týče Micronu, ten začal v prvním kvartálu zasílat svým zákazníkům vzorky 17nm pamětí a očekávalo se, že zanedlouho také začne s masovou výrobou. Jenomže tento proces spojený s testováním nových pamětí zákazníky trvá mnohem déle, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že výroba 17nm pamětí ve velkém v Micronu začne až někdy v druhé polovině roku.

Mezi velkou trojkou vyrábějící paměti DRAM tak zůstává pouze SK Hynix, který se aktuálně nenachází v procesu přechodu na nový proces, a tak může využívat svou plnou kapacitu továren, ale to nestačí. Dle DRAMeXchange můžeme v tomto kvartálu očekávat růst cen modulů RAM v obchodech o 10 až 15 procent oproti prvnímu kvartálu. Samotní výrobci DRAM z toho ale rozhodně nebudou škodní, neboť jejich tržby rostou, a to naposledy mezikvartálně o 18 procent.

Zdroj: techPowerUp
reklama