reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny DRAM pamětí mají dále padat, až o 15 % mají zlevnit DDR5

29.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Ceny DRAM pamětí mají dále padat, až o 15 % mají zlevnit DDR5
Na serveru Trendforce se objevily nové předpoklady vývoje cen DRAM pamětí pro následující čtvrtletí. Čekat máme další snižování cen pamětí DRAM, i když ne tak výrazné. Větší snížení cen bychom měli čekat především u pamětí DDR5.
Máme tu další zprávu ze serveru Trendforce. Ta se týká odhadu vývoj změny cen pamětí DRAM v různých sférách trhu. Podle zprávy mají společnosti nakoupeny paměti na 9-13 týdnů dopředu, naopak výrobci mají zásoby větší, a to vše tlačí ceny pamětí dolů. Zatím se dle zprávy nezdá, že by se to mělo v dohledné době výrazněji změnit. Zatímco však v tomto čtvrtletí šel celý trh s pamětmi DRAM s cenami zhruba o 20 % níže, pro následující čtvrtletí se předpokládá asi 10-15 %.
 
Paměti DDR
ilustrační obrázek, autor: Mike Deal, [CC BY-ND 2.0], přes Flickr
 
V případě pamětí pro PC se snížení cen na následující čtvrtletí odhaduje na 8-13 % v případě DDR4 a dokonce okolo 10-15 % u DDR5. To by znamenalo, že se DDR5 stanou opět o něco cenově atraktivnějšími, nicméně by se neměl nějak dramaticky měnit poměr cen mezi DDR4 a DDR5. V případě serverových pamětí se očekává mnohem větší pád, a to 13-18 % u DDR4 a 15-20 % u DDR5. Slušně by měly jít dolů i mobilní DRAM, kde se hovoří o 10-15 %. Stejná očekávání máme např. i u grafických pamětí.
 
TrendForce, předpoklad na Q2/23
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama