reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny lithia klesly, v Číně letos čekají další 25% pád

1.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Ceny lithia klesly, v Číně letos čekají další 25% pád
Ceny lithiových akumulátorů po mnoha letech poklesu za poslední rok stouply zejména kvůli vzrůstu ceny lithia, nicméně v poslední době začala jeho cena klesat a čínská společnost Sinomine Resource Group se nechala slyšet, že by letos mohla padat ještě více.
Loňský rok byl pro ceny lithiových akumulátorů do elektroniky a elektromobilů docela nepříznivý. Cena materiálů rostla, což platilo zejména o lithiu, a v důsledku toho také po dlouhé době vzrostla cena akumulátorů. Zatímco na počátku roku 2021 byl uhličitan litný za cca 50 tisíc čínských juanů za tunu, začátek roku 2022 už znamenal cenu 280 tisíc juanů a v polovině loňského listopadu se dostala až na téměř 600 tisíc juanů. To je 12násobně vyšší cena za necelé dva roky. Situace se ale posledních cca 7 týdnů zlepšuje a nyní jsme na zhruba 520-530 tisících. Tohle by mohl být jen výkyv, o kterém by nemělo smysl vůbec psát, nicméně je tu ještě jedna zajímavost, a to předpoklady na příští roky.
 
Důl na lithium
ilustrační foto, autor: Doc Searls from Santa Barbara, USA, CC BY 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Pingwei Wang z čínské těžební společnosti Sinomine Resource Group se totiž nechal slyšet, že očekává další uklidňování situace a cena uhličitanu litného by se dle jeho názoru měla letos ustálit někde kolem hranice 400 tisíc juanů za tunu. To by byl další 25% pokles z dnešních hodnot a v podstatě by šlo o třetinový pokles z maxima z minulého roku 2022.
 
Naopak americká společnost Albemarle si nemyslí, že se situace do konce dekády výrazně zlepší, a podle ní bude stále rostoucí nabídka nadále pokulhávat za poptávkou. To má platit i přesto, že zatímco v roce 2019 bylo natěženo 300 tisíc tun a těžba rostla tempem okolo 30-50 tisíc tun za rok, v posledním roce byl meziroční nárůst dokonce 200 tisíc tun. Goldman Sachs předpokládá v roce 2024 pokles až cca 75 tisíc juanů, analytici očekávají spíše okolo 140 tisíc, Morgan Stanley pak okolo 330 tisíc. Vidíme, že předpoklady se dramaticky liší, ale v zásadě se většina shoduje, že by se cena mohla snížit. Pokud bychom všech těchto pět předpokladů zprůměrovali, na přelomu let 2023/24 by se dalo očekávat cca 300 tisíc juanů za tunu. Jakou cenu očekáváte vy?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama