reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny pamětí NAND Flash se propadají

22.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Ceny pamětí NAND Flash se propadají
Již před řadou měsíců jsme se mohli dozvědět o tom, že ceny pamětí NAND Flash mají brzy padat, a to tak, že se SSD mají v úložných centrech stát ekonomicky výhodnější než pevné disky. Nyní se mluví dokonce o "volném pádu cen SSD".
SSD v roce 2016 ekonomicky výhodnější než HDD, o tom jsme psali již na konci minulého roku, ovšem v tomto případě nejde pouze o cenu samotného úložného zařízení, ale také o náklady na jeho provoz či jiné výdaje. SSD by tedy měly být už v tomto roce ekonomicky výhodnější než HDD, ovšem nás bude zajímat především právě jejich pořizovací cena a s tou to vypadá také dobře.





Podívejme se třeba na vývoj ceny 512GB modelu Samsung SSD 850 Pro, která byla ještě v dubnu přinejmenším 8650 Kč a od té doby v obchodech nejen vytrvale, ale stále rychleji klesá a dostala se již na dnešních 7250 Kč. Proč se tak děje, o tom mluví příspěvek Jima O'Reillyho v InformationWeek.

Graf ceny produktu Samsung SSD 850 Pro 512GB, MZ-7KE512BW poskytuje server Heureka.cz



Existuje více faktorů, díky nimž se ceny SSD snižují. Jednak jde o všeobecné rozšíření levných pamětí 3D NAND Flash, které mohou být tak levné i díky tomu, že výrobci dosahují vysoké výtěžnosti. Vyrábí se jich tedy dost na to, aby ceny mohly klesat a kapacita SSD růst. Přinejmenším jedna společnost, a to SanDisk, si tak chystá pro tento rok již 8TB SSD a v příštím roce to budou již 16TB SSD, což znamená, že tato zařízení již obecně předhoní v kapacitě pevné disky (ty mají dnes nejvíce 10 TB) a dle jiných zpráv můžeme v roce 2018 očekávat 30TB SSD. Nicméně pevné disky by zase mohly zahrozit, pokud se firmám úspěšně povede najet na výrobu HDD s technologií HAMR.

Paměti 3D NAND Flash přitom ještě nejsou moc rozšířeny a na trhu jsou jejich úvodní generace, takže lze předpokládat, že pád cen SSD (respektive cen za gigabyte) bude s dalším rozmachem těchto pamětí pokračovat. SSD by tak mohly již v příštím roce převládat i u levných počítačů, do nichž se stále montují převážně HDD.

Nejbližším krokem, který přinese zvýšení kapacity 2,5" SSD, bude nástup 6TB modelu Fixstars SSD-6000M. Ten byl ohlášen již v květnu, ale na trh přijde v červenci.

Zdroj: Hexus.net

reklama