reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fixstars SSD-6000M: 2,5" SSD s nejvyšší kapacitou na světě

8.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Fixstars SSD-6000M: 2,5" SSD s nejvyšší kapacitou na světě
Společnost Fixstars se specializuje na výrobu velmi velkých SSD a nyní připravila další novinku, která ve 2,5" provedení nabídne kapacitu již 6 TB. Tato nová SSD budou na trhu k dispozici pod označením SSD-6000M od léta.
O Fixstars jsme se zmiňovali v souvislosti s modelem SSD-3000M již v únoru, kdy bylo zřejmé, že se chystá i 5TB model SSD-5000M, ovšem nyní se objevila zpráva o tom, že brzy dostupný bude již 6TB model SSD-6000M. Stane se tak 2,5" modelem (výška 9,5 mm) se světově nejvyšší kapacitou, která snadno překoná kapacitu dostupných magnetických disků stejné velikosti a už se blíží i kapacitě dostupných 3,5" disků. Však dostupné jsou dnes modely s nejvyšší kapacitou 8 TB, ale chystány jsou i 10TB.





Fixstars SSD-6000M využívají nové 15nm paměti typu MLC NAND Flash, přičemž ještě model SSD-3000M využívá 19nm čipy od Toshiby. A právě tyto 15nm paměti, jež jsou určeny především pro malá mobilní zařízení, jako jsou třeba telefony, mají být klíčové k tomu, aby SSD-6000M dosáhl své kapacity.

Firma ale neupřesnila, jaké paměti konkrétně využila, stejně jako neuvedla, jaký kontroler nové SSD používá. Dozvěděli jsme se pouze to, že jde o její vlastní typ, který podporuje NCQ, TRIM nebo S.M.A.R.T., ovšem to není nic překvapivého. Toto SSD je vybaveno klasickým rozhraním SATA 6 Gbps a má celkem obvyklé maximální rychlosti čtení a zápisu, a to 540 MB/s a 520 MB/s. Výrobce slibuje, že se nemáme setkat s postupně degradujícím výkonem a uvádí, že mezi cílové trhy patří ty s videosystémy, "velká data", zdravotnictví či komunikace. Však je naprosto jasné, že pro běžného uživatele takové úložné zařízení určeno není, a to především kvůli ceně, kterou sice výrobce neoznámil, ale dostupná jistě nebude.

Fixstars SSD-6000M tedy budou na trhu od konce července, vyráběny jsou v Japonsku a přichází s tříletou zárukou.

Zdroj: Hexus.net
reklama