reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Česká policie zatkla hackera, který ukradl hesla z LinkedIn

20.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Česká policie zatkla hackera, který ukradl hesla z LinkedIn
České policii se ve spolupráci s FBI podařilo dopadnout hackera ruského původu, který před několika lety ukradl více než sto milionů uživatelských jmen a hesel k sociální síti LinkedIn. Letos na jaře se objevila informace, že je chtěl muž prodat.
V roce 2012 došlo k velkému úniku dat ze sociální sítě LinkedIn, kdy hacker získal e-mailové adresy a hesla k 117 milionům účtů. LinkedIn nikdy nepřiznal, data kolika uživatelů byla tímto útokem ohrožena. Do letošního jara se vědělo o přibližně šesti milionech účtů, než někdo pod přezdívkou „Peace“ začal na darknetu nabízet všechny přístupové údaje k LinkedIn údajně získané v roce 2012. Cenil si je na 5 bitcoinů, které měly v té době hodnotu asi 2 200 dolarů. Ukradené údaje se týkaly celkem 167 milionů účtů, ale pro část z nich nebylo dostupné jméno i heslo zároveň. Data byla šifrována pomocí algoritmu SHA-1, ale bez použití tzv. soli, což útočníkovi podstatně usnadnilo prolomení této ochrany.





Tento týden o sobě kauza odcizených hesel z LinkedIn dává znovu vědět, ale tentokrát se jedná o dobrou zprávu. Hackera s ruským občanstvím totiž začátkem října zatkla česká policie, která na případu spolupracovala s americkou FBI. Osoba byla už dříve označena Interpolem jako mezinárodně hledaná. Čeští policisté získali informaci o tom, že se podezřelý pohybuje po republice v luxusním voze v doprovodu své přítelkyně. O dvanáct hodin později byl zatčen v hotelu v centru Prahy. Podle policejního mluvčího byl dopadením překvapen a nekladl při zatýkání odpor. Bezprostředně po zadržení se u něj ovšem objevil kolapsový stav a musel být převezen do nemocnice. Na základě rozhodnutí Městského soudu v Praze byl muž vzat do vazby, následně se bude rozhodovat o jeho vydání do USA.

Zdroj: Engadget.com, Policie.cz
reklama