reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cesta k Měsíci: raketa SLS z mise Artemis I vzlétla, Orion míří k Měsíci

19.11.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
Cesta k Měsíci: raketa SLS z mise Artemis I vzlétla, Orion míří k Měsíci
NASA tento týden vyslala k Měsíci raketu Space Launch System a kosmickou loď Orion, aby odstartovala dlouho očekávanou misi Artemis I, která je součástí vesmírného programu pro návrat člověka na Měsíc.
NASA po mnoha odkladech startu spustila 16. listopadu misi Artemis I s nepilotovaným letem k Měsíci. Raketě Space Launch System už nebránily technické problémy ani nepřízeň počasí a mohla poprvé vzlétnout společně s kosmickou lodí Orion z Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral. Středeční start nebyl úplně bez komplikací, tým z NASA před startem objevil netěsnost na ventilu systému pro doplňování paliva a chvíli před startem přestal náhle fungovat radar. Vše se ale podařilo včas vyřešit a start dostal s mírným odkladem zelenou.
 
Start rakety SLS v rámci mise Artemis I (zdroj: NASA)
 
První stupeň rakety SLS dopadl do Atlantického oceánu a kosmická loď Orion se po rozvinutí solárních panelů vydala na čtyřtýdenní cestu kolem Měsíce, poté se má podle plánu navrátit zpět na Zemi. Během letu kosmická loď vypouští svůj náklad - družice CubeSaty sloužící pro vědecký výzkum.
 
Artemis I poslouží NASA především k nasbírání cenných dat, které potřebuje pro zajištění bezpečného letu s astronauty v rámci mise Artemis II, která bude následovat. Při druhé fázi astronauti v Orionu kolem Měsíce pouze proletí a teprve poté přijde na řadu Artemis III, kdy astronauti a také první astronautka poletí přímo na Měsíc.


reklama