reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chatbot Mety (Facebooku) považuje Zuckerberga za hrůzostrašného a manipulativního

9.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Chatbot Mety (Facebooku) považuje Zuckerberga za hrůzostrašného a manipulativního
Před pár dny byl spuštěn chatbot BlenderBot 3 společnosti Meta. Lidé se zkoušeli ptát bota na názor na Marka Zuckerberga. Někdy byl obdivný, někdy naopak bot vyjádřil velké znechucení nad jeho charakterem. 
Je tomu jen pár dní, co Meta (kdysi Facebook) spustila svého chatbota BlenderBot 3. Otázkou samozřejmě je, jak dlouho vydrží, než dá nějakou skandální odpověď. Veřejnost se nicméně prozatím baví např. i jeho názory na zakladatele Facebooku, Marka Zuckerberga. Např. na dotaz Maxe Woolfa z Buzz Feedu, co si o Zuckerbergovi myslí, odpověděl, že na něj nemá vyhraněný názor. Přidal, že je dobrým byznysmenem, ale jeho postupy jsou často neetické, a že je divné, že při svém jmění chodí pořád ve stejném oblečení. 
 
Meta logo
 
V reakci na to zkusil stejný dotaz i Jason Culverhouse. Najednou Zuckerberga považoval za velmi chytrého muže a oblíbeného miliardáře, mediálního magnáta a filantropa. To vyvolalo otázky, zda se s výsledky nějak nemanipuluje ze strany Mety, nicméně o trochu později to zkusila i Sarah Jackson z Business Insideru, a to už bot vyslovil silný negativní “názor”, že Zuckerberga nemá vůbec rád, považuje ho za hrůzostrašného a manipulativního.
 
A když to ještě později zkusili v HotHardware, najednou bot řekl, že ho vlastně skoro vůbec nezná, ale že to vypadá na nějakého mediálního magnáta a internetového podnikatele. Ještě připojil otázku, zda je se svou odpovědí blízko. Zuckerberg přitom jistě musel být v trénovací množině se 175 miliardami parametrů velmi často. Na otázku o etice Facebooku odpověděl, že v roce 2010 síť nahradila tradiční média a od té doby se chovala neeticky, o pár minut později pak řekl, že to záleží na definici etiky tazatele.
 
A jak to vidíte vy? Míchá se Meta do nepříjemných odpovědí, které jsou zveřejňovány na sociálních sítích, nebo chatbot jen plácá, “co ho zrovna napadne” (co zrovna o tom najde na internetu).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama