reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ChatGPT nyní využívá jako výchozí vyhledávač Microsoft Bing

24.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
ChatGPT nyní využívá jako výchozí vyhledávač Microsoft Bing
Velká investice Microsoftu do OpenAI má další pokračování. Její dosud nepříliš úspěšný vyhledávač Bing se stává výchozím vyhledávačem v chatbotu ChatGPT. Ten by tak nyní mohl reagovat i na aktuální události.
Mnozí lidé si pletou vyhledávač s chatbotem, což jde v poslední době často vidět v nesplněných očekáváních od chatbota ChatGPT, kde od něj spousta lidí čeká především vyhledávací funkci, zatímco jeho posláním je funkce generativní (ale i v ní předvádí občas hodně divné výsledky). I když do jisté míry spolu tyto technologie souvisí, nejsou tímtéž, nicméně v budoucnu jistě můžeme očekávat jejich větší prolínání. Microsoft tak jako velký investor do OpenAI protlačil vyhledávač Bing do ChatGPT, který se tak nyní přibližuje funkcí chatbotu v Bingu, kde měl systém GPT jinou úlohu než v ChatGPT. V Bingu sloužil GPT spíše jako interpret výsledků, tedy jeho generativní funkce zde spočívala v převyprávění vyhledaných věcí (ty nacházel Bing, ne ChatGPT). A právě něco takového bude nyní fungovat i v ChatGPT, kde získá díky Bingu lepší vyhledávací funkce.
 
ChatGPT
 
ChatGPT tak nyní bude např. schopen vyhledávat a v odpovědích rovnou přidávat citace na zdroje, pokud po něm bude někdo chtít něco vyhledat, a ne jen vytvářet nový obsah na základě v minulosti naučených dat. To také znamená, že ChatGPT už nebude zaseknutý na datech do podzimu 2021, na kterých byl natrénován, ale nyní bude schopen odpovídat i na dotazy týkající aktuálních témat za posledního 1,5 roku. Funkci budou moci vyzkoušet nejprve předplatitelé ChatGPT Plus, nicméně později se dostane i do standardní bezplatné verze. Tato funkce vyhledávače bude v ChatGPT dostupná jako plug-in. Právě architektura plug-inu by měla zajistit interoperabilitu mezi Bing Chat, ChatGPT a Microsoft Copilot, případně dalšími aplikacemi.
 
Zde ještě podotkněme, že Microsoft se dosud neúspěšně snažil prorazit s Bingem na úkor Googlu, a toto by mu mohlo pomoci. Možná za pár let nebudeme "googlovat", ale "bingovat". Je možné, že právě chatbot bude pro vyhledávač tou spásnou technologií, která mu pomůže překonat Google, a kdy se budou obě technologie doplňovat, což by mohlo způsobit, že chatbot a vyhledávač v budoucnu díky této symbióze patrně splynou v jedno. Ještě přidáme jednu zajímavost. Amy Hood z Microsoftu se nechala slyšet, že každé procento, o které Bing navýší svůj tržní podíl, se příjmy z reklamy pro Microsoft zvýší o 2 mld. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama