reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ChatGPT “vymyslel” a naprogramoval novou hru. Má to háček, hra už existuje

14.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
ChatGPT “vymyslel” a naprogramoval novou hru. Má to háček, hra už existuje
ChatGPT plní stránky médií a máme tu další zajímavost s ním spojenou. Daniel Tait nechal systém vygenerovat novou hru, která by měla připomínat sudoku. Moc nová ale nebyla, ChatGPT svou “novinku” možná postavil na již existujících hrách. 
Umělá inteligence je velkým tématem posledních týdnů a systém ChatGPT se nám postaral o další zajímavost. Daniel Tait nechal chatbota nejprve doporučit nějakou podobnou hru k sudoku. ChatGPT navrhnul např. Kakuro, Nonograms, KenKen, Hitori a Slitherlink. Tait ale tyto hry znal, proto se rozhodl vyzvat systém k navržení nové hry, která ještě neexistuje. Nejprve navrhnul Labyrinth Sudoku s mírnými změnami proti tradiční verzi hry. Zkoušel to dál, až chatbot navrhnul hru nazvanou Sum Delete. V té má uživatel matici s čísly a součty v jednotlivých řádcích a sloupcích, kterých má dosáhnout. Pak jen maže nevyhovující čísla tak, aby dosáhl výsledného součtu. 
 
Sumplete
 
To pro Taita vypadalo dostatečně zajímavě a nechal systém, ať vygeneruje hru v HTML a JavaScriptu, což zabralo zhruba půl minuty. Poté to trochu doladili pomocí CSS a během několika hodin byla hra plně připravena. Nechal ještě vygenerovat jiný chytlavější název, kde ChatGPT přišel se jménem Sumplete jako kombinací slov “sum” a “complete”. Zahrát si ji můžete na sumplete.com a je opravdu zajímavá. Matice 3x3 a 4x4 jsou velmi jednoduché, trochu náročnější to začne být od 5x5. Tait ale současně vyzval lidi k tomu, aby mu řekli, zda je hra opravdu originálním výtvorem. AI ho totiž přesvědčovala, že hru vymyslela.
 
Nakonec se ukázalo, že tato myšlenka opravdu není jedinečná, což vzhledem k jednoduchosti hry asi nikoho ani nepřekvapí. Bylo by hodně divné, kdyby podobná hra už neexistovala. V roce 2020 se objevila hra Summer se stejnými pravidly, velmi podobná je i hra Rullo. Nyní je ale nezodpovězenou otázkou, zda AI o existenci těchto her “věděla”, nebo ji opravdu vymyslela a šlo o nešťastnou náhodu. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama