reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče procesorů a dnešní nabídka

9.2.2009, Jan Vítek, článek
Chladiče procesorů a dnešní nabídka
Dnes se budeme zabývat vzduchovými chladiči procesorů, jejichž nabídka je opravdu široká. Chladiče procesorů také stejně jako skříně v posledních letech zaznamenaly bouřlivý vývoj, jejž si stojí za to připomenout.

Blacknoise (Noiseblocker)

- recenze a aktuality

Německá společnost Blacknoise je někdy mylně označována jako Noiseblocker, ovšem to je pouze značka, kterou Blacknoise vlastní. Slovo blacknoise samo o sobě v jednom z výkladů znamená ticho, takže nám již může být jasné, o co této firmě při výběru jména šlo. Ovšem je pravda, že Noiseblocker je většinou prezentována jako samostatná značka a její vlastník stojí v pozadí, takže budeme mluvit spíše o ní.



Pod značkou Noiseblocker se nabízí řada počítačového vybavení pro tlumení hluku a vibrací, chlazení pevných disků a pak i ventilátory, počítačové skříně či napájecí zdroje. Co se týče chladičů procesorů, pak zde jsou nabízeny dva modely, jež se však liší pouze mechanismem pro uchycení na sockety AMD, či Intel.



Jedná se o NB-CoolSraper 3, jenž je tedy již třetí verzí svého jména. Noiseblocker také po příchodu nového modelu ihned zruší dosavadní, což je ale jasné, protože v předchozích případech byly chladiče velmi podobné. Tento chladič je také svým způsobem unikátní díky tomu, že nevyuživá velké množství tenkých heatpipe (nejčastěji s průměrem 6 mm), ale jednu velkou a tlustou trubici, jež zároveň slouží jako základna a rozvádí teplo mezi hliníková žebra.

Ta jsou ale samozřejmě tenká a také je mezi napojenou heatpipe a konci žeber až příliš velká vzdálenost. Proto by mě osobně velmi zajímalo, jak by se změnila účinnost chladiče, kdyby výrobce použil ještě dejme tomu dvě klasické duální heatpipe, jež by rozváděly teplo i ke koncům žeber. Praktická aplikace takovéhoto řešení by však byla vzhledem k provedení základny nesnadná. Přesto se ale jedná o poměrně výkonný a tichý chladič, ovšem za nepřiměřeně vysokou cenu. Výsledky starší verze NB-CoolScraper 120 naleznete zde a novější NB-CoolScraper 3 se převedl ve velmi dobrém světle zde.


Cooler Master

- recenze a aktuality

V oblasti chlazení velmi známá společnost Cooler Master je po Asusu další firmou snažící se zaujmout především vzhledem. Asus se ale spoléhá především na podsvícení a barvy, kdežto Cooler Master spíše na stále šílenější tvary, díky nimž jeho CPU chladiče vypadají jak ze sci-fi filmu. Veškerou nabídku můžete vidět zde.



Cooler Master však nabízí velmi výkonné chladiče a důkazem toho je přerostlý GeminII využívající dva 120mm ventilátory, jenž byl v našem testu 15 chladičů schopen porazit vše, co mu stálo v cestě. Výrazně mu však k tomu dopomohly ony dva ventilátory a jeho menší bratříček Geminii S s jedním ventilátorem již úspěch nezopakoval.


GeminII

Dále jsme se v poslední době dočkali také verze fungující primárně jako pasivní chladič, po čemž řada uživatelů volá již dlouho. Jedná se o Hyper Z600 a jeho výsledky můžete nalézt ve stejném testu s Geminii S. Dále si Cooler Master oblíbil i chladiče s kulatými tvary, což začal nepříliš úspěšně modelem Eclipse a nyní pokračuje modely CM Sphere a CM Sphere Black. Ty mimochodem získaly v minulém roce cenu za design iF.


CM Sphere

Stejného ocenění se dočkal také model V8 využívající čtyřech pasivních modulů obklopujících ventilátor z obou stran a kolmým postavením tvořících mřížku. Dá se tedy říci, že Cooler Master se do oblasti chlazení v poslední době pořádně obul, stejně jako tak učinil v případě počítačových skříní, kde se nedávno nabídl exkluzivní limitovanou edici skříně Cosmos Black.


V8

A nakonec se zmíníme ještě o modelu Hyper 212, jenž se v testu chladičů střední třídy ukázal ve velmi dobrém světle a za svou cenu nabízí výborný výkon. Pokud tedy máte zálusk na model Noctua NH-U12P a podobné, ale nechcete za ně dávat zbytečně moc, zde je alternativa. Ještě levnější je pak Cooler Master Hyper TX 2 a pak jsou zde i low-endové modely, o nichž se však zmiňovat nebudeme.


Coolink (Kolink)

- recenze a aktuality

Společnost Kolink není ani tak zajímává kvůli své nabídce chladičů, ale spíše kvůli tomu, že tvoří výrobní základnu pro rakouskou firmu Noctua, pro niž vyrábí (ale nikoliv navrhuje) chladiče. Sama vlastní značku Coolink, pod níž nabízí řady různých produktů z oblasti chlazení.



V současné době si můžeme pod značkou Coolink pořídit 80, 92 a 120mm ventilátory, chladiče čipových sad, grafických karet, pevných disků, drobné příslušenství a také jeden model procesorového chladiče.



Tím je Silentator a pokud se na něj podíváme blížeji, jistě nám neunikne v případě pasivní části podobnost právě s modelem Noctua NH-U12. Není to tedy dané sprostým kopírováním, ale pouze faktem, že firmy Kolink a Noctua jsou vázány poutem spolupráce. Noctua by ale také jistě nebyla šťastná, kdyby se pod značkou Coolink prodávaly stejně, nebo dokonce více výkonné chladiče, a tak je Silentator spíše osekanou verzí vybavenou jen třemi duálními heatpipe a běžnými ventilátory.


Gigabyte

- recenze a aktuality

Společnost Gigabyte má s Asusem společného daleko více, než jen fakt, že jde o světového výrobce základních desek. Také Gigabyte svým působením zasahuje do řady oblastí IT a komunikací včetně sektoru skříní a chlazení. Vzpomenout zde můžeme především známé skříně 3D Aurora a podíváme se na několik chladičů procesorů.



Procesorové chladiče Gigabyte však tolik nezasahují do hi-endové oblasti, jako se o to snaží Asus a momentálně je k dispozici šest modelů řad G-Power a Volar. Nejvýkonnějším modelem by měl být G-Power II Pro se 120mm ventilátorem, pěti heatpipe a speciálním tvarem sloužícím k tomu, aby se ochlazovaly také chladiče MOSFET základní desky. Výkon takovéhoto řešení by nemusel být špatný, ovšem dle testů na X-bit labs je výrazně lepší i Thermalright SI-128, jenž rozhodně nepatří k výkonnostní špičce. V hi-endu tedy dnes pro Gigabyte slunce nesvítí.


G-Power II Pro

Podobné chladiče nabízí Gigabyte ještě dva a zbytek již tvoří klasicky vypadající modely G-Power a G-Power Lite společně s modelem Volar. Zde se již však jedná o ještě "nižší" modely a jim podobných je na trhu spousta.


G-Power


GlacialTech

- recenze a aktuality

Posledním výrobcem na této stránce bude GlacialTech založený v roce 2001. Ten se zabývá výrobou zdrojů, ventilátorů a také serverových (1U a 2U) procesorových chladičů. Desktopové modely zahrnují výhradně modely s označením Igloo.



Celková nabídka je k vidění zde, a již z pohledu na ni je zřejmé, že GlacialTech se ani nesnaží zařadit se v této oblasti mezi výrobce hi-endových modelů.


Igloo 5710

Za zmínku tak stojí asi jen dva modely. Prvním je Igloo 5710 - menší věžovitý chladič s 92mm ventilátorem, třemi duálními heatpipe a zakapotovaným žebrovím. A aby GlacialTech potěšil i uživatele, kteří věžím příliš neholdují, připravil také klasicky vypadající model se čtyřmi samostatnými heatpipe a dvěma 92mm ventilátory, které se doplňují ve snaze tlačit vzduch skrz žebroví.


Igloo 5750
reklama