reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladicí specialitky od Cryorig: nízký CPU chladič a heatpipe pro SSD

23.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Chladicí specialitky od Cryorig: nízký CPU chladič a heatpipe pro SSD
Od společnosti Cryorig přicházejí na trh dvě chladicí specialitky, a sice jednak procesorový chladič s nízkým profilem a vedle toho tu máme chladič pro SSD v podobě kartiček M.2. Ten je vybaven vlastní stavitelnou heatpipe. 
Cryorig bude své nové produkty ukazovat na letošním Computexu v Taipei, čili 5. až 9. června, kde bude ale jinak plná výstava jeho modelů včetně nové verze Cryorig C7, která přišla také před několika týdny v celoměděné podobě Cryorig C7 Cu. To je právě onen nízkoprofilový chladič, ale dříve se podíváme na onen chladič pro SSD. 
 
 
Dnešní SSD se mohou zvláště ve slotech pod grafickou kartou přehřívat, což pak znamená, že začnou uměle škrtit svůj výkon a také to není nic, co by jim přidávalo na kondici. Mnozí výrobci základních desek tak už běžně své modely vybavují chladiči, ovšem to není pravidlo, takže výrobky jako Cryorig Frostbit mají své opodstatnění. 
 
 
Vypadá to na dobře vymyšlený produkt, který se skládá ze základny, do níž se umístí samotné M.2 SSD, přičemž ta dokáže sbírat teplo z obou jeho stran. Pak tu máme heatpipe, která teplo odvádí do horního pasivu tvořeného tenkými hliníkovými žebry. Ta je přichycena tak, aby bylo možné vrchní pasiv pootočit a k čemu to je dobré, to dostatečně vysvětluje připojený obrázek. Je tak zřejmé, že k chlazení SSD zde dokáže napomoci i grafická karta, která může přes žebra pasivu nasávat vzduch, čili karta pak k chlazení SSD v takovém případě pomůže, než aby mu bránila. 
 
Specifikace mluví o rozměrech 72 x 57 x 26,3 mm, které se pochopitelně budou lišit dle natočení pasivu. hmotnost je 56 gramů a heatpipe má klasický průměr 6 mm. Vrchní žebroví se skládá z 0,4mm plíšků s 2,4mm rozestupy a je jich celkem 19 složených ze dvou částí. 
 
Cryorig C7 RGB je nová verze již prodávaného nízkoprofilového chladiče, která tak má navíc RGB podsvícení. Jde o standardní 12V RGB LED integrované do 92mm ventilátoru s regulací otáček pomocí PWM. 
 
 
Pro zprovoznění podsvícení tak budeme muset kabel od LED zapojit do příslušného RGB portu na základní desce nebo v RGB kontroleru, přičemž výrobce uvádí, že kompatibilita je zajištěna se všemi "běžnými verzemi". 
 
Tento chladič má rozměry 97 x 97 x 47 mm a hmotnost 357 gramů. Vybaven je už čtyřmi 6mm heatpipe a skládá se z 0,4mm žeber s 1,2mm rozestupy, jichž je celkem 57. Uchladit dokáže procesor s TDP do 100 W. Použitý 92mm chladič má výšku 15 mm a točí se mezi 600 a 2500 RPM. Jeho hlučnost je uváděna na úrovni 30 dBA, maximální průtok vzduchu je 40,5 CFM a statický tlak 2,8 mm vodního sloupce. 
 
 
Cryorig Frostbit a C7 RGB přijdou na trh někdy později a cena bude ještě oznámena. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama