reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chrome chce upozorňovat na pomalu se načítající stránky

13.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Chrome chce upozorňovat na pomalu se načítající stránky
Google plánuje svůj prohlížeč Chrome vybavit novou funkcí, která bude uživatele informovat v případě, kdy bude vstupovat na stránky, které se právě dle Googlu obvykle načítají pomalu. Půjde tak v podstatě o seznam hanby. 
Tento nápad byl prezentován na mobilní verzi prohlížeče Chrome, která by měla rychle a pomalu se načítající stránky odlišovat jednak tím, že ty první budou mít zelený indikátor načítání pod políčkem s adresou a ty druhé pak modrý a navíc se na obrazovce zobrazí upozornění, že se daná stránka "obvykle načítá pomalu". 
 
 
Google tak chce asi zajistit, aby si uživatel prohlížeče Chrome snad nemyslel, že mu kolísá kvalita připojení k Internetu, nebo že je tu prostě nějaký problém na jeho straně. Zatím jde ale také jen o experiment a není zrovna jasné, na jakých kritériích bude toto negativní hodnocení webových stránek zobrazováno. Je totiž zřejmé, že jejich provozovatelé by z něj rozhodně nebyli nadšeni. 
 
 
Zatím tak nejde o hotovou věc, takže dané upozornění se nakonec vůbec nemusí začít ukazovat. Nicméně pokud začne, pak by nemělo jít o upozornění na základě nějakého okamžitého rozhodnutí, ale na základě toho, že Google dané stránky už dříve vyhodnotil jako pomalé. Obrazovka s příslušným varováním by také snad neměla být zobrazena na delší, než nezbytně nutnou dobu, takže by měla nahradit jen prázdnou bílou plochu a rozhodně ne postupně se načítající stránky. 
 
A zatím to také nevypadá, že by Google byl ochoten toto upozornění zobrazovat v desktopové verzi Chrome a teprve se ještě chystá pevně stanovit kritéria, na jejichž základě by se upozornění zobrazovalo. Pokud je ale už nyní někdo nervózní a zajímá jej, zda jeho stránky náhodou nebudou Googlem častovány jako pomalé, měl by dle něj použít PageSpeed Insights nástroje Lighthouse. Později budou poskytnuty nové informace. 
 


reklama