reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chromebooky ukusují z prodejů ostatních PC

27.1.2016, Milan Šurkala, aktualita
Chromebooky ukusují z prodejů ostatních PC
Prodeje PC vytrvale klesají nebo přinejlepším stagnují. Nemohou za to jen tablety, ale do prodejů levných PC hovoří i chromebooky, které jsou levnou a jednoduchou alternativou. Podíl na trhu PC meziročně stoupl téměř o polovinu.
Počítače nemají na růžích ustláno a dle IDC se prodeje PC proti roku 2014 snížily o 10,4 % na celkových 276,21 milionů kusů. Mnoho uživatelů si dnes už vystačí se smartphonem nebo tabletem. Prodeje klasických PC s Windows snižují i chromebooky, které naopak v rámci PC rostou. S tím, jak se prodeje Windows PC snížily a prodeje kategorie Chromebook PC o něco zvýšily, vzrostl poměrné zastoupení chromebooků v rámci PC téměř o polovinu z 1,9 % v roce 2014 na 2,8 % v prvních třech čtvrtletích roku 2015.


Acer Chromebook


Konkrétně v řeči čísel to bylo 5,86 milionu kusů chromebooků v roce 2014 a za první tři čtvrtletí roku 2015 pak 5,7 milionu. Jak je vidět, stále je to v rámci celé třídy jen velmi malé množství, ale trend je jasný. Celá třída upadá, ale chromebooky rostou, což ve výsledku výrazně zvyšuje jejich poměrné zastoupení, přestože jde v podstatě jen o přibližně 2 miliony kusů navíc, které ukously klasickým PC. Někteří výrobci už levná PC s Windows ruší a soustředí se raději na dražší počítače s vyššími maržemi, které se prodávají stále dobře nebo se z těch levných počítačů věnují rostoucím chromebookům.

Zdroj: computerworld.com, extremetech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama