reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chyba v ACPI driverech Microsoftu způsobuje krátkou výdrž notebooků s procesory Core Duo

28.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
Chyba v ACPI driverech Microsoftu způsobuje krátkou výdrž notebooků s procesory Core Duo
Implementace ovladačů ACPI pod operačním systémem Windows XP SP2 bohužel nejsou dokonalé. Alespoň to ukazují poslední závěry, kdy si tyto ovladače nerozumí s platformou Intel Napa a procesory Core Duo, když je zapojeno jakékoli zařízení...
Implementace ovladačů ACPI pod operačním systémem Windows XP SP2 bohužel nejsou dokonalé. Alespoň to ukazují poslední závěry, kdy si tyto ovladače nerozumí s platformou Intel Napa a procesory Core Duo, když je zapojeno jakékoli zařízení USB 2.0. Na celé věci je zajímavé taky to, že o problému se ví už od 12. července 2005, ale bylo to drženo pod pokličkou.



Celý problém pravděpodobně spočívá v jedné komponentě, která zbytečně běží a tváří se, že neustále komunikuje se zařízením, přičemž procesoru nedovolí dosáhnout úspory elektrické energie (přičemž stav C3 trval na každé testovací sestavě, o kterých ještě bude řeč, přibližně 99,8% času, kdy bylo USB zařízení připojeno).

Je ale velmi zajímavé, že tento bug se nevyskytuje ani na platformě Sonoma, ani na jiných chipsetech, třeba ATi Radeon Xpress. Dokládají to výsledky měření. Na serveru TGDaily.com připojili ke trojicí notebooků USB 2.0 combo mechaniku a nechali ji číst médium.

Výsledky v Mobilemark 2005 byly zajímavé, s chipsetem ATi Xpress s procesorem AMD Sempron 3000+ a 25Wh baterkou byla výdrž bez mechaniky 1:26 hod, s mechanikou 1:12 hod. To je 19% zkrácení výdrže baterie. U platformy Sonoma s procesorem Intel Pentium M750 a 50Wh baterkou to bylo 3:08 hod a 2:51 hod, což je jen 10% dolů. Podstatný zvrat nastal u platformy Napa (chipsetu i945GM) s procesorem Core Duo T2300 a 50Wh baterií. Zde výdrž klesla z velmi slušných 4:24 hod na 3:06 hod, což je propad 42%! Škoda, že nebyla k dispozici Napa s jednojádrovým procesorem Core Solo.

Vypadá to tedy, že platforma Napa se nedokáže dobře dohodnout s driverem ACPI Microsoftu a nedokáže za těchto podmínek dosáhnout úsporných stavů. Jedna z firem musí problém vyřešit, přičemž se hovoří o tom, že stačí pouhá úprava registrů. Ale, když je to tak jednoduché, tak proč půl roku po objevení chyby už nebyl vydán opravný patch? Otázkou rovněž je, ve kterém konkrétním místě chipsetu i945GM problém vzniká.

Zdroj: www.tgdaily.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama