reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chyba v souborovém systému NTFS shodí starší Windows

29.5.2017, Milan Šurkala, aktualita
Chyba v souborovém systému NTFS shodí starší Windows
Po mnoha letech existence souborového systému NTFS se přišlo na to, že obsahuje chybu, která dokáže dosti jednoduše shodit celý operační systém. Stačí jen přistoupit na speciální skrytý adresář.
Komplexní systémy nikdy nebudou úplně bez chyby a to je i případ souborového systému NTFS. Problémem je zde způsob, kterým Windows přistupuje ke speciálním souborům a adresářům. Konkrétně jde o položku $MFT, která je v kořenovém adresáři každé NTFS jednotky a obsahuje speciální metadata používaná systémem NTFS. Normálně by nemělo být možné přistoupit k této položce, nicméně jeden způsob tu přeci jen je.


Modrá smrt BSOD
Od Nash0h [Public domain], přes Wikimedia Commons


Pokud použijete internetový prohlížeč a budete se snažit ze stránky přistoupit např. na “C:$MFT123”, tedy na cestu obsahující název této skryté položky, u většiny z nich se nic nestane, neboť nedovolují přístup na lokální soubory. To však neplatí pro Internet Explorer na systémech Windows 7, 8 a 8.1. V tomto případě si aplikace vyhradí kompletní přístup k souborovému systému a kvůli tomu pak se souborovým systémem nemůže pracovat žádná jiná aplikace. Počítač se postupně zpomalí, až se stane naprosto nepoužitelným a je nutné jej restartovat. V některých případech se dostane na BSOD (modrou smrt) sám. Záškodníkům tak stačí do webové stránky vhodit odkaz na soubor s názvem obsahujícím $MFT a uživatele Internet Exploreru na starších verzích Windows tak donutí restartovat počítač.

Zdroj: techreport.com, theverge.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama