reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá se kapesní linuxový počítač s Pi Zero 2 W a rádiem s dlouhým dosahem

19.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Chystá se kapesní linuxový počítač s Pi Zero 2 W a rádiem s dlouhým dosahem
Spíše kalkulačku nebo něco z produkce firmy BlackBerry nám může připomenout chystaný kapesní počítač, který bude určen pro Raspberry Pi OS (Debian) běžící na úsporném Raspberry Pi Zero 2 W. Co se o něm dozvíme? 
Jak je vidět, tvůrci tohoto zařízení se ještě nepovedlo nabídnout hotovou verzi, a tak tu máme fialové PCB s tlačítky a potřebnou elektroniku, na němž sedí LCD displej. Až v rámci crowdfundingové kampaně by tak mohly být vybrány prostředky na dokončení celého zařízení. 
 
 
Jistý Sulfuroid se chystá brzy rozjet financovací kampaň na platformě Crowd Supply, aby dotáhl vývoj tohoto zařízení, které v zásadě již funguje. Prozatím je jeho tvůrce nazývá Sharpikeebo, což asi nutně není konečný název. Odráží v sobě však to, že je založen na 2,7" displeji Sharp s rozlišením 400 x 240 a je také zřejmé, že bude disponovat plnou QWERTY klávesnicí, respektive spíše tlačítkovnicí. Specialitkou pak bude rádiový čip RFM95 pracující na 868 MHz, který slibuje možnost komunikace a ovládání s velkým dosahem. Jak velkým, to bude záviset už spíše na podmínkách i externí anténě, která se může k zařízení připojit. Může to být při přímé viditelnosti ovšem až 2km dosah. 
  
 
Zatím je tak Sharpikeebo v podobě vývojového zařízení, které má na své zadní straně ještě vyveden 40pinové GPIO rozhraní a také tam můžeme vidět samotné Raspberry Pi Zero 2 W s USB portem směřujícím k boku mateřské desky. 
 
 
Hned pod GPIO headerem by měla být později umístěna baterie typu LiPo pro mobilní využití. A jak už bylo uvedeno, poběží tu obvyklý systém Raspberry Pi OS (dříve Raspbian) založený na distribuci Debian. 
 
Autor si zatím tento počítač dělal doma na koleně pomocí dostupných komponent a pájecí stanice, ale desku si samozřejmě nechal vyrobit na zakázku. Pokud by tak někdo měl o takové zařízení zájem, může sledovat platformu Crowd Supply, kde se objevují zpravidla podobné projekty. Až pak se také dozvíme, jaké jsou vůbec ambice Sulfuroida a co vůbec svým drobným investorům může slíbit. 


reklama