reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Desktopové procesory Intel Core řady S nejsou v drtivé většině přátelské k pokusům o přetaktování, neboť mají zamknutý násobič. Výjimkou je pouze pár modelů s příponou K, jež by ale v nové generaci měl doplnit i jeden Core i3.
Eskymak (1057) | 18.11.201613:36
mam 3 roky stary i5 4440 a stal ani ne 150€ ­- 65W...
Odpovědět0  0
elho_cid (169) | 14.11.201613:41
No jo, ale dvě jádra? Teď, když je konečně skoro každý program, včetně her, schopný víc jader efektivně použít, pokud potřebuje výkon? Hrozná blbost. Ale možná jsou blbi, co to koupí, prostě ta část trhu, kterou Intel chce od AMD získat.
Odpovědět0  0
Donald64 (58) | 14.11.201620:36
Díváš se na využitelnost jader příliš optimisticky. Pokud sleduješ trochu dění na poli vícejádrových procesorů a jejich využití, nutně musíš propadnout značné skepsi. U her je stále nejdůležitější jednojádrový výkon, díky čemuž je 2 jádrový Intel prakticky výkonnější, než 8 jádrové AMD. Aby toho nebylo málo, tak i při práci s videem se teď naráží na strop 8 jader, která už všechna nelze softwarově efektivně využívat. Spoléhat proto na to, že se podpora aplikací a her pro vícejádrové procesory dostane na úroveň, kdy vícejádrový výkon naprosto převáží ten jednojádrový, je v současné době spíše sen. Trn z paty by tomu mohla vytrhnout hardwarová struktura QMD, kdy by si spolupráci mezi jádry na nějakém procesu řídil sám procesor, ale kdo ví, jak to nakonec dopadne. Pro optimisty je tato doba plná novinek a převratů, což je děsně vzrušující, ale realisté se na vše dívají se značnou skepsí, která se často ukazuje jako ta pravdivá. Já bych si skutečně přál nějaký převrat na poli CPU, ale posledních pár let je to děsná nuda...
Odpovědět0  0
elho_cid (169) | 15.11.20169:46
Ono totiž osmijádrové AMD má jen 4 FPU a jejich IPC je taky hluboko pod možnostmi Intelu. Nové hry pod DX12 už umí celkem dobře využít víc jader ­- i díly tomu, že enginy se ladí i pro konzole 8. generace a ty jsou osmijádrové. A i když třeba Photoshop není při využití dalších jader úplně dobrý, pořád je možné je využít pro další programy, třeba přehrávání hudby na pozadí a nebo nějaký download­/upload.
V dnešní době bych míň jak čtyřjádrový počítač kupoval tak maximálně na lehkou kancelářskou práci. A tam je overclock nesmysl tak jako tak.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.