reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystaná jádra AMD Zen 4 a Zen 4c už dostala podporu v Linuxu

21.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Chystaná jádra AMD Zen 4 a Zen 4c už dostala podporu v Linuxu
Společnost AMD už loni prozradila, že si chystá procesory, které budou založeny na jádrech Zen 4 a Zen 4c. Budou tu tak dva typy jader nové generace této mikroarchitektury, a tedy i více typů procesorů. 
AMD už prozradilo, že si chystá serverové procesory Genoa (Zen 4) a Bergamo (Zen 4c), které už začaly získávat podporu v Linuxu. Dle serveru Phoronix už AMD poskytlo potřebné ovladače pro teplotní senzory procesorů Genoa a Bergamo, které tu jsou označeny jako AMD Family 19h Models 10h-1Fh a A0h-AFh, čemuž odpovídá příslušná podpora pamětí RDDR5/LRDDR5, dle níž v podstatě nemůže jít o nic jiného.
 
 
Už Genoa budou mít zvýšený počet jader oproti dnešním modelům ze 64 na 96, a to díky dalším 8jádrovým čipletům. Kdežto Bergamo nabídnou až 128 jader Zen 4c, ovšem tyto procesory mají přijít na trh až v příštím roce. Malé písmeno c tu značí slovo cloud, neboť pro nasazení v cloudových systémech mají být Zen 4c optimalizovány. 
 
 
V obou případech půjde o 5nm procesory, které využijí tu samou instrukční sadu a budou založeny i na stejné platformě, čili využijí i stejnou patici. Zásadní rozdíl ale bude v provedení samotných křemíkových čipů, neboť Genoa budou stále čipletové procesory s hlavním I/O jádrem, které je bude propojovat, ovšem Bergamo budou dle THW monolity, čili tu bude 128 jader v jednom čipu, a to tak zřejmě nebude žádný střízlík. Výměnou za to ale AMD z těchto procesorů dostane dle očekávání vyšší efektivitu i vyšší výkon na patici, přičemž my můžeme hádat (AMD nic takového nepotvrdilo), že AMD bude šetřit na paměti cache, která by mohla být značně redukována, anebo snad umístěna na samostatný čip v podobě V-Cache? To se teprve uvidí. 


reklama