reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystaný výkonný procesorový pasiv firmy Noctua je na světě

21.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Chystaný výkonný procesorový pasiv firmy Noctua je na světě
Samotná Noctua jej ještě neodhalila, ale na webu se už objevil snímek nového pasivního chladiče, který je připravován na začátek příštího roku. My o něm dobře víme už nějaký ten pátek. 
Noctua už dávno předvedla prototyp pasivního chladiče pro procesory, na němž dohromady není nic zvláštního. Jde prostě o velký chladič vyzbrojený šesti heatpipe, které protínají řídké, ale velké žebroví tvořené velice tlustými žebry. 
 
 
Takový chladič tak bude mít velkou tepelnou kapacitu, v tlustých žebrech se bude teplo lépe rozvádět a skrz široké mezery také bude moci volněji proudit vzduch. Noctua už dříve uvedla, že tento chladič bude moci fungovat zcela pasivně, ale vřele bude doporučeno jej mít umístěn ve skříni s alespoň mírným nuceným průtokem vzduchu. To znamená, že ta by měla využít alespoň jeden ventilátor, který ji bude odvětrávat, a tím se rozpohybuje i vzduch mezi žebry. Případně by šlo u některých modelů skříní využít komínového efektu, ale to je třeba mít opravdu dobře vymyšleno a ještě lépe realizováno, aby byl tento efekt účinný. Jde především o to, aby vzduch měl při svém stoupání "komínem" v cestě co nejméně překážek a proudil pokud možno přímo. 
 
 
My se bohužel nemůžeme podívat na snímek celého nového pasivního chladiče firmy Noctua. K dispozici je zatím jen výřez, který ukazuje, že základní prvky zůstaly stejné, ale změnilo se zpracování. Stále tu máme tlustá žebra s velkými rozestupy, ale vypadá to, že žebra budou trošku tenčí a rozestupy menší.
 
Stejně tak vyražené obdélníkové otvory, které nám připomenou sérii HighRiser od firmy ThermalRight, jsou mnohem menší, než v prototypu. Ale také je jich mnohem více. Tyto otvory poslouží k tomu, aby mohl vzduch proudit nejen mezi žebry, ale také skrz ně.
 
 
Prototyp odhalený na Computexu 2019 vážil 1,5 kg a v mírně větrané skříni dokázal dle výrobce uchladit i 180W procesor a v praxi stačil i na Core i9-9900K. Výsledný produkt stále nebyl pojmenován, respektive jeho název ještě neznáme, ale Noctua by jej mohla představit už velice brzy, a to možná na virtuálním CES 2021. 



reklama