reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína přiznává, že má jednotky do kybernetické války

21.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Čína přiznává, že má jednotky do kybernetické války
Již dlouho se spekulovalo, že by Čína mohla vlastnit jednotky pro kybernetickou válku, ostatně z Číny přichází mnoho hackerských útoků. Ale teď bylo oficiálně čínskou vládou přiznáno, že je skutečně vlastní.
Vůbec nejpozoruhodnější věc na celé záležitosti je, že to čínská vláda oznámila oficiálně, a to i přestože po dlouhá léta popírala účast v různých útocích na Spojené státy a jejich instituce. Také si stěžovala, že ostatní podnikají útoky na Čínu.

Podle Kena Westina, bezpečnostního analytika Tripwire, bylo naivní si myslet, že Čína podobnými prostředky nedisponovala. Podle něj Čína má "kyberžoldáky", kteří se soustředí především na ekonomickou špionáž.

Jejich útoky nejsou například podle americké vlády příliš sofistikované, což ale neznamená, že by si nikdo neměl dávat pozor, s čím přijdou. Sama americká vláda přiznala vlastnictví podobných jednotek již více než před deseti lety.





Také vyplynulo na povrch, že Čína může stát za několika útoky z poslední doby, například s největší pravděpodobností stojí za hackerským útokem na Premera Blue Cross, o čem jsme vás informovali zde, nebo za hackerským útokem na největší zdravotní pojišťovnu v USA, o čemž jsme již také informovali.

"Není žádným překvapením, že Čína disponuje kybernetickými zbraněmi, protože i nevládní organizace mohou neoficiálně přiřadit útoky k přetrvávajícímu ohrožení Čínou, obzvláště když na to mají technologie a prostředky," řekl Rich Barger, pracovník ThreatConnect.

Máme se tedy bát kybernetické války? Vzhledem k tomu, že Čína podobné prostředky vlastní již po dlouhou dobu, tak pokud by taková válka měla vypuknout, už by zřejmě vypukla. Čína dneska představuje asi největší problém, proti němuž chtějí bojovat hlavně Spojené státy, které by se mohly připravovat na preventivní a odvetné útoky. Takže nakonec by vše mohlo záviset na Číně, jestli zvýší kadenci svých kybernetických útoků.

Zdroj: PCWorld
reklama