reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína zavírá další farmy na těžbu kryptoměn, hodnota Bitcoinu padá

21.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Čína zavírá další farmy na těžbu kryptoměn, hodnota Bitcoinu padá
Čína se poslední dobou hodně kriticky staví k těžbě kryptoměn a zavírá zdejší farmy jednu po druhé. Tato kryptoměnová velmoc tak napomohla dalšímu propadu hodnoty Bitcoinu i dalších jiných kryptoměn.
Čínské těžební farmy tvoří okolo 80 % výpočetní síly celosvětové sítě pro těžbu kryptoměn, to se ale pomalu mění. Číně se totiž těžba nelíbí z několika důvodů. Jedním jsou finanční rizika, spekulace, ale samozřejmě i riziko vzniku alternativní ekonomiky, dalším důvodem jsou i environmentální problémy. Čína byla ještě nedávno energeticky velmi "špinavá" země, ale v posledních letech nabrala velmi rychlé tempo za čistější energií a je i jedním z velkých propagátorů elektromobility. V Číně jezdí téměř polovina všech elektromobilů, které jsou na světě, což není až tak s podivem kvůli velikosti trhu, jenže i v tržním podílu je nad celosvětovým průměrem.
 
Bitcoin zákaz
 
Těžaři využívali velmi levné elektrické energie v některých oblastech Číny, v posledních týdnech šlo především o hornatou provincii S’-čchuan. Zde šlo zejména o energii z vodních elektráren a během týdne bylo zavřeno 26 velkých těžebních farem. Energetickým společnostem bylo také nařízeno, aby farmám přestali dodávat elektřinu. Zdaleka nejde o první oblast, která musela vypnout zařízení pro těžbu. V minulých měsících to postihlo např. Vnitřní Mongolsko nebo Čching-chaj, kde se k tomu přidávala i spotřeba energie z uhelných elektráren.
 
Na tyto zprávy už zareagovala i hodnota Bitcoinu a jiných kryptoměn. Bitcoin sice už týden postupně klesá, 14. června byl za cca 40-41 tisíc USD, včera už končil okolo hodnoty 35 tisíc USD, nyní se ale pád zrychlil a v době psaní této aktuality je už dokonce lehce pod 32 tisíci USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama