reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Číňané si s novým tarifem zavolají už jen po naskenování tváře

3.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Číňané si s novým tarifem zavolají už jen po naskenování tváře
Čína přichází s další novinkou, kterou propaguje jako zlepšení, nicméně ve skutečně jde spíše o další omezení svobod obyvatelstva. Objednání si nového tarifu u operátora nebo telefonu bude vyžadovat naskenování tváře.
Čína je známá tím, že extrémním způsobem kontroluje počínání svého obyvatelstva a velmi aktivně bojuje proti disidentům. To i velmi krásně ukázal jeden z posledních dílů českého seriálu Trabantem tam a zase zpátky, který v těchto týdnech běží v televizi. Všude samé kamery, systémy rozpoznávání tváře a podobně. Nyní přichází s další novinkou, která opět omezí svobody obyvatelstva a prohloubí dohled nad nimi. Faktem je, že ji prezentuje jako ochranu práv a zájmů obyvatel proti zneužití jejich telefonů v online světě. Jde totiž o skutečnost, že nově bude nutné při objednávání mobilního tarifu nebo i nového telefonu nutno předložit nejen občanský průkaz, ale také si naskenovat a zaregistrovat svou tvář.
 
Čínská vlajka
autor: Nathan Hughes Hamilton [CC BY 2.0], přes Flickr
 
Toto sice může plnit výše zmíněnou úlohu, dá se to ale využít zneužít i proti těm, kteří bojují proti zdejšímu režimu. Ten tak získá další data navíc, aktuální podobu lidí, kterou může využít pro zlepšování svých systémů rozpoznávání lidí. Pro lidi vystupující proti režimu navíc přidává další překážku, jak jim ztížit komunikaci a zkomplikovat protirežimní činnosti, neboť zajištění komunikačních prostředků znamená také dát vládě více informací. Nový zákon vstoupil v platnost 1. prosince letošního roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama