reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Čína přichází s další novinkou, kterou propaguje jako zlepšení, nicméně ve skutečně jde spíše o další omezení svobod obyvatelstva. Objednání si nového tarifu u operátora nebo telefonu bude vyžadovat naskenování tváře.
DarkRichelieu (1230) | 4.12.20196:32
Když to zavádí Čína, říká se tomu omezováni svobody, pokud by to zavedli na západě, říkalo by se tomu bránění demokracie.
Odpovědět3  6
Milan Šurkala (4490) | 4.12.20199:00
Ha ha ha. Nesmysl. Jen dva dny zpět tu byl článek, který vytýkal další rozšiřování sledování Austrálii ­(ta sice není na západě, jde ale o podobný systém jako tady­). Takže jsi vedle, sledování obyvatel vytýkám Číně úplně stejně tak jako komukoli jinému.
Odpovědět6  0
DarkRichelieu (1230) | 4.12.201911:43
Vy možná máte ten dnes ještě nepokrytecký názor na sledování, tedy odsuzujete ho všude ve světě a nehledáte proč my můžeme a oni nesmějí. Ale co by na to řekli naši volení nebo nevolení vládci ­"západního­" světa ? Tím komentářem jsem nemířil na vás, ale na realitu dnešních dnů.
Odpovědět2  2
wrah666 (6205) | 4.12.20195:57
A děje se co? Slušně řečeno nic. Každý stát na světě má průkazky s xichtem. ­(pas, občanka, řidičák­) A stejně tak platí, že u každého operátora na světě, kde jdete podepsat smlouvu předložíte zmíněnou průkazku s fotkou a oni si jí uloží. I s xichtem. Ale ono je potřeba nadávat na Čínu že? Do úspěšné země je třeba kopat..
Odpovědět2  9
Milan Šurkala (4490) | 4.12.20198:55
Děje se mnohé. Třeba to, že režimu nepohodlný člověk má překážky si vůbec obstarat komunikační prostředky, dává další svou aktuální podobiznu sledovacímu systému ve vysokém rozlišení, který jej opět dokáže lépe rozpoznávat a lokalizovat. Nejde o fotku jako takovou, ale o to, k čemu se ty fotky využívají. A i když i západ má stále větší sledovací tendence, to sledování a především restrikce z něj plynoucí jsou v Číně přeci jen na úplně jiné úrovni než na západě.
Odpovědět7  0
Pavel Matějka (1575) | 4.12.201911:41
Když nedáte fotku, nedovolí vám ČR řídit auto. Víte houby, kolik nepohodlných lidí už bylo téhle možnosti zbaveno.
Odpovědět0  1
DarkRichelieu (1230) | 4.12.201913:20
V USA vás nemusí pustit do letadla a nemusí udávat důvod, mají na to zákon.
Odpovědět2  0
shasler (318) | 4.12.201914:09
V ČR vás nepustím do svého auta a taky nemusím udávat důvod a nepotřebuji na to žádný speciální zákon o nevpouštění nežádoucích osob do vlastního auta... Moje auto, moje pravidla...
Odpovědět2  1
DarkRichelieu (1230) | 4.12.201919:55
Na to zákon je, říká se tomu Občanský zákoník :)
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1230) | 4.12.201920:36
To je právě ten zastaralý způsob odporu vůči režimu, který byl opakovaně v Číně prokázán jako ne moc účinný. Jako demonstrant co si někde stoupne před vládní budou s vlajkou a poslední dobou i s molotovem, musí vědět, že ho zavřou a nepustí ani do autobusu, v tom lepším případě. Jediný efekt bude ten, že bude nějakou dobu sedět v base kde se mu podlomí zdraví a že se objeví v západní televizi, jako odsouzený bojovník za demokracii s několika komentáři politiků a různých ocenění atd. A v televizi to stejně nikdo v Číně neuvidí. Pokud někdo chce změnu, musí ten systém infiltrovat, předstírat zapáleného Maoistu vyšplhat se co nejvíc nahoru a pak si dosazovat svoje lidi. Být tam já, jsem první co si nechá oskenovat i zadek. Jako nechápejte mě špatně, ale pokud stát začne využívat takové prostředky pro kontrolu obyvatelstva tak tričky s popisky, transparenty a alegorické vozy jsou jen divadlo pro nás tady na západě.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 4.12.201921:58
Poučili se, dneska už je nezavírají, pokud molotov opravdu nehodí. ­(A pokud hodí, jde o zločince a není důvod brečet­) Dneska přešli na sociální kredit a systém zatím funguje znamenitě. Lumpovi je snížen, rodině je snížen, kamarádům je snížen.. A čím nižší, tím víc služeb státu je dotyčným odepřeno. zatím to funguje dokonale. Dotyčný se buď velmi rychle srovná a neškodí, nebo skončí zcela sám, opuštěný a zapomenutý. ­(Tudíž víceméně neškodný. Bez rodiny, kamarádů, telekomunikace a dopravy nezvládnete ani terrorismus­)
Odpovědět2  0
DarkRichelieu (1230) | 5.12.201910:09
Jako vidím velké přínosy tohoto systémy ve vymáhání třeba alimentů, nezaplacených pokut, popřípadě řádů za zásluhy pro rozvoj společnosti atd., problém je že ti to později nedovolí koupit ani Colu jen proto, že budeš mít u doktora záznam, že jsi tlustej jak prase a že máš jít povinně do fitka a pak ti dovolí jet autobusem, jinak se pěkně zdravě projdi. Našly by se tisíce důvodů proč to zavést i u nás, ale stačí mi jen pár důvodů proč to u nás nezavádět a dokud ty důvody trvají nechtěl, bych ho tady ani v ořezané podobě.
Odpovědět0  1
tombominos (1237) | 4.12.201911:38
Jak pise p. Surkala. To ze existuje nejaka DB obyvatel s ksichty je jedna vec. Ale pokud zacnes sledovat pohyb osob a to k tomu jeste legalne, dokonce mas moznost nekomu omitnout treba moznost jet vlakem a podobne, to je jeste uplne jiny level.
CO se deje na ­"zapade­" se mi nelibi stejne, ale Cina je v tom prukopnik a utahuje srouby jest euplne jinak, nez u je tady zvykem. Snazit se obhajovat tenhle system nedava vubec smysl. Ale pokud se chces ztratit, je tu moznost..zajed si tam a postav se s transparentem treba na Namesti nebeskeho klidu...
Jinak Cinani maj dost jinou mentalitu nejen od nas bilych ksichtu, ale i jinych asijskych narodu a v Asii je obecne nikdo nema moc v oblibe.
Odpovědět3  0
wrah666 (6205) | 4.12.201912:27
Co je špatného na ­"odmítnutí jízdy vlakem­"? Osobně to vidím jako mistrovské dílo. Geniální způsob, jak dotyčnému problémovému jedinci pěkně znepříjemnit život, aniž by mu někdo jakkoliv ubližoval. U nás se maximálně vzmůžou na zabavení řidičáku, ale následně není nijak vynucováno, aby dotyčný neřídil. Čili jako trest je to k smíchu. Čínské řešení je orpoti tomu prakticky neprůstřelné.
Odpovědět1  4
tombominos (1237) | 4.12.201913:17
Jenomze problem je v tom jak definujete ­"problemovy jedinec­". Kdo to je problemovy jedinec? Nekdo kdo dluzi treba najemne 2 mesice nebo nekdo, kdo neaplatil elektriku, nekdo kdo ukradl neco v supermarketu, nekdo kdo momentalne nepracuje, nekdo kdo ma jiny ­(byt neradikalni, ne ve forme nasilneho teroru­) politicky nazor?
To co se oznacuje ­"problemovym jedincem­" se meni. Za socialismu to byl kazdy kdo nepracoval, mel jiny nazor nez oficialni politicka nomenklatura, atd.. Dneska by kazdy, kdo ma firmu, nebo staci, ze investuje, byl podle tehdejsich meritek ­"problemovy jedinec­". S trochou nadsazky muizete klidne rict, ze kazdy kdo sel demonstrovat na Letnou proti Buresovy, je ­"problemovy jedinec­", protoze protestuje proti demokraticky zvolenemu predstaviteli. Mozna ze se jeste dozijem toho, ze ­"problemovy jedinec­" treba bude ten, kdo nebude chtit mit mobilni telefon nebo televizi nebo nevim co, protoze preci vsichni ostatni je maji, atd... Problem je v obrovske mire zneuziti.
Odpovědět6  0
ludek_jelinek (131) | 4.12.201912:13
Myslíte do té úspěšné země, ve které jsou stále disidenti, kteří jsou často vězněni několik let? Té úspěšné země, která s některými menšinami jedná jako s méněcennými? Té úspěšné země, která bez skrupulí popravuje? Té úspěšné země, která šmelí s lidskými orgány? Ano, do té je, dle mého názoru, možno ­"kopat­". :­-/
Odpovědět6  1
DarkRichelieu (1230) | 4.12.201913:51
Ale i tak většinou nikomu nevadí, že s nimi celý svět obchoduje a že si tam necháváme vyrábět prakticky veškeré zboží, které u nás používáme a jejich zákoník práce určitě není tak cool jako u nás. Na jednu stranu jim říkat, hele soudruhu to s těma lidskýma právy je pěkný hnus, ale ty tenisky děláš dobrý, ale zdražuješ, takže s tím něco udělej a zítra jich chci mít hotové a je mi jedno jak to uděláš.
Odpovědět0  4
ludek_jelinek (131) | 4.12.201918:59
Ano, pro korporace to byl výhodný kšef díky levné pracovní síle a pro politiky je výhodné nechat dovážet levné zboží, lidé nenadávají, jak je to drahé ­(byť kvalita je často hrůzná­) a jsou spokojení a nebouří se. Bohužel. Ale to není jen nedodržování lidských práv. Je to například i o tom, že dodržování bezpečnosti na pracovištích je bídné, OOP asi žádné, hygiena nejspíše také nic moc, o kašlání na ekologii nemluvě ­(pozor, nemluvím o prestižních velkých výrobách, mám na mysli ty menší a malé podniky­). A k tomu ještě přistupuje aspekt průmyslové špionáže, krytý přímo vládou, bez které se nikdo ani neu..... Být po mém, tak výrobu přesunu zpět do Evropy. Zboží by asi bylo dražší, na druhou stranu by to mohl být podnět ke zvýšení mezd za kvalitně provedenou práci.
Odpovědět1  0
DarkRichelieu (1230) | 4.12.201920:06
Mám pocit, že podobně uvažuje i prezident Trump a nějak mu to všichni kazí, bylo by to přece super Čína by se vrátila k rýžovým polím a z USA by se zase stala ta stará dobrá Amerika jak z 60. let . Navíc si to si všichni přeci přejí i v Evropě, vyrábět si to u nás je to i ekologičtější, pracovní podmínky lepší, spousta práce málo lidí takže maximální robotizace a automatizace, takže to má všechno jen bonusy. Lidé by za to politikům byli vděční, tak kde je ten problém ?
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 4.12.201914:48
Je to jediná zem, kde platí stoprocentní rovnoprávnost pro všechny občany. Bílý­/žlutý­/hnědý. Křesťan, muslim, taoista, hinduista.. Aktivista­/disident­/student­/novinář.. AVšem je měřeno stejným loktem. Všichni mají stejné povinnosti a stejná práva. ­(u nás dle zákona též­) Jediný rozdíl je, že oni trvají napřed na povinnostech a až pak jsou práva. Kdo si neplní povinnosti občana, ten má řádně zkrácena práva. Naprosto přiměřený stav.

A poprava je sice smutná, ale je to jediné známé řešení, které vylučuje recidivu. Nádherný příklad je terrorista z Londýna. ­"/spoěšně napravený­". Prý ho dávali jako příklad.. V číně by si už nebodl. ­(a tak je to také naprosto správné. Ještě by zachránil několivk vážně nemocných, po kterých by ho roztransplantovali!­)
Odpovědět1  4
ludek_jelinek (131) | 4.12.201919:35
To myslíte vážně? Slyšel jste třeba u Ujgurech? Ti mají stejná práva jako Číňané? Nebo o Tibeťanech? Ti jsou také rovnoprávní s Číňany? Nevím, buď jen trollíte nebo je váš náhled na Čínu nějak prapodivně pozitivní. A těmi povinnostmi, tím myslíte co? Jako ­"držet hubu a krok­" nebo poneseš důsledky? No, takový systém tady také byl a zaplať bůh je pryč a mám takový pocit, že nikomu ani moc nechybí. A pokud nám takovéto zřízení dáváte za vzor, opravdu nevím, co si o vás myslet. Snad by bylo nejlepší, kdyby jste si sbalil a odjel tam. Jak jste psal, byl by jste stoprocentně rovnoprávný s ostatními, jistě by vám tam bylo dobře. :­-o
Odpovědět2  0
DarkRichelieu (1230) | 4.12.201920:16
Stejně to vypadá, že je Čína jen jeden velký experiment, kam až se dá zajít s celým státem. Z jednoho státu udělali to co funguje jen v přísně střežených zařízeních. Prověrky, úrovně oprávnění, omezené přístupy, sledovaný od mobilu až po a odpadní roury záchodů. Tak tohle je celá Čína.
Odpovědět0  0
cechuldo (29) | 5.12.201917:13
never všetkemu čo je v mediach, pozeraj viac videi od nezavyslich ludi čo žiju v čine
Odpovědět0  0
Deluxa (225) | 9.12.201911:31
toto co si napisal robia Amici uz cca 100 rokov a este ovela horsie veci take kde tvoja predstavivost ani nesiaha len ty o tom nevies :D :D
Odpovědět0  0
tombominos (1237) | 3.12.201917:26
desive.
Odpovědět3  4
honza1616 (3625) | 3.12.201918:56
pane Matějka, tombominos asi nema řidičák ani občanku, takže se tomu ted diví když po někom chtějí sken ksichtu,
Proto ani neřeším tak jako nekteri konspiratori sve biometricke udaje v telefonu,
kdyz uz je ma vlada ČR z našich dokladů, tak potom už je mi jedno že budou uložené na nějakém Jihokorejskem cloudu
Odpovědět4  6
tombominos (1237) | 4.12.201911:39
..ja nevim clovece, ale kdyz se rozdaval rozum pred narozenim, tak jsi nejpis chybel :­))
Odpovědět3  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.