reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská 3D tiskárna do stavu beztíže úspěšně zvládla testování

16.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Čínská 3D tiskárna do stavu beztíže úspěšně zvládla testování
Do vesmíru se už dostala 3D tiskárna od společnosti Made in Space. Této americké společnosti se však snaží konkurovat Čína se svou vlastní 3D tiskárnou pro stav beztíže. Byly provedeny testy a proběhly úspěšně.
To, že se 3D tiskárny začínají rozmáhat, je stará informace. Platí to ovšem tady na Zemi. Technologie 3D tisku ve vesmíru má také obrovské využití, zatím je však ještě v plenkách. Je to z toho důvodu, že 3D tiskárny se na ISS musí vyrovnat se stavem beztíže. Není to jednoduché, ale možné to rozhodně je.

V současné době je totiž na ISS už od roku 2014 3D tiskárna od společnosti Made in Space s názvem Zero-G Printer, zatím se ale rozhodně nedá hovořit o regulérním provozu, vše probíhá zkušebně a dále se vyvíjí. Made in Space však není jediná společnost, která se 3D tiskem ve vesmíru zabývá.

Číňané vyvinuli svou vlastní 3D tiskárnu pro použití ve stavu beztíže a také ji už i úspěšně otestovali na testovacím programu, který se konal v Bordeaux ve Francii. Zkušební program trval od 22. února do 5. března. Tuto 3D tiskárnu má na svědomí výzkumný tým z Čínské akademie věd v Pekingu.

3D tisk ve vesmíru přinese své nesporné výhody. Nejdůležitějším pozitivem je však snížení nákladů, které jsou při misích do vesmíru skutečně vysoké. Je totiž finančně náročné posílat do vesmíru součástky a podobné věci, 3D tisk tohle ale řeší. Díky 3D tiskárnám bude stačit dovážet ze Země pouze několik základních materiálů, které se pro tuto technologii používají, aby bylo z čeho tisknout. Je to tím pádem efektivní a zároveň i flexibilní způsob výroby.





Podle Čínské akademie věd proběhly testy jejich 3D tiskárny velmi úspěšně a přesně podle jejich představ, a to s pěti různými materiály, dvěma různými technologiemi tištění a spoustou tištěných vzorů. Testování proběhlo při parabolických letech, které vytvářejí stav beztíže. Ty byly umožněny díky Německé kosmické agentuře, technickou podporu zajistila francouzská společnost Novespace.

Podle profesora Wang Gonga z Čínské akademie věd je nutné 3D tiskárnu nejdříve důkladně otestovat, aby vše bylo vhodné pro kosmické prostředí. Podle něj také není čínská 3D tiskárna horší než ta od Made in Space, zvládne vytvářet i větší objekty než konkurence a pracovat s širším spektrem materiálů. Wang Gong také prohlásil, že v budoucnu by se pomocí technologie 3D tisku daly budovat stavby na jiných planetách.

Nyní čínský výzkumný tým pracuje na možnosti recyklace materiálu do 3D tiskáren, což by značně snížilo produkci odpadu a jednalo by se o zajímavé řešení. Samozřejmě i dále vyvíjí své 3D tiskárny s cílem vylepšit jejich rychlost a přesnost.

Není divu, že díky nesporným výhodám 3D tisku v současné době společnosti vyvíjí 3D tiskárny pro použití ve stavu beztíže. Možná tento způsob výroby zní trochu jako sci-fi, každopádně se zdá, že je to technologie budoucnosti. A to nejen na Zemi, ale i ve vesmíru.

Zdroj: 3ders.org
reklama