reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský SMIC údajně připravuje linky pro 5nm výrobu pro Huawei

7.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Čínský SMIC údajně připravuje linky pro 5nm výrobu pro Huawei
U Číny si nikdy nemůžeme být jisti, jak se věci vlastně mají. Nyní se proslýchá, že společnost SMIC připravuje nové výrobní linky pro 5nm proces. Ten by měly využívat nové procesory společnosti Huawei.
V případě Číny jsou informace mnohdy docela nejasné a zatím pořádně nevíme, kterého výrobního procesu jsou vlastně jejich linky schopny. Zatímco procesor Kirin 9000S od Huawei by měl být vyrábět 7nm procesem a Čína tak navzdory sankcím udělala nemalé pokroky kupředu, otázkou je 5nm proces. Proslýchalo se, že takový typ výroby má využívat už procesor Kirin 9006C. Nyní se objevují zprávy, že se tento proces teprve jen chystá.
 
Postarat se o něj má čínský výrobce čipů SMIC, který dělá nemalé pokroky, nicméně jeho 5nm výroba by nadále měla být jen vylepšením stávajících litografických procesů DUV a nikoli EUV. Předpokládá se tak, že výtěžnost nebude z nejvyšších, což negativně ovlivní cenu, na druhou stranu by to mohlo pozitivně ovlivnit výkony procesorů v oblasti efektivity (lepší poměr výkonu a spotřeby). Spekuluje se o tom, že by mohlo jít o procesor Kirin 9010 pro novou řadu telefonů Huawei P70. Jak to bude, to ukáže až budoucnost (a ani tam není jasné, co vše se vlastně dozvíme).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama