reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cloud Microsoft Azure běží častěji s Linuxem než Windows

1.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Cloud Microsoft Azure běží častěji s Linuxem než Windows
Cloudová služba Microsoft Azure ani zdaleka neběží výhradně se serverovými verzemi Windows. Právě naopak, "alternativní" operační systém Linux je stále populárnější a nyní dokonce systém od Microsoftu předehnal.
Microsoft už zdaleka není jen Windows a Office. Společnost se pod vedením Satya Nadelly hodně orientuje na cloudové služby a nejde pouze o OneDrive jako spíše o službu Azure. A na ní zákazníci stále častěji a častěji využívají systémy běžící s operačním systémem Linux na úkor serverových verzí Windows. Už v roce 2016 zde měl Linux 25% zastoupení, o rok později se už vyšplhal na 40 %. Na podzim 2018 už Microsoft hovořil o přibližně vyrovnaném poměru mezi těmito dvěma systémy.
 
Microsoft Azure logo
 
Sasha Levin, vývojář linuxového jádra od Microsoftu, nyní přiznal, že využití Linuxu na systémech Microsoft Azure už je většinové. Celosvětově je pak jeho serverové zastoupení v této výpočetní oblasti ještě o něco vyšší a činí 68 %. Na Linuxu ale neběží jen samotné služby zákazníkům (v nabídce je minimálně 9 různých linuxových distribucí), tento operační systém ale využívá často i samotná infrastruktura Azure, příkladem může být Software Defined Network (SDN).
 
Scott Guthrie z Microsoftu navíc přiznal, že open source je opravdu skvělá věc (řekl doslova "nezbytná") a od doby, kdy např. Microsoft před 10 lety uvolnil ASP.NET, se vše výrazně zlepšilo. Vše je to o komunitě kolem systému a ta je dle Microsoftu při open-source řešení mnohem výkonnější. Microsoft je tak dle svých slov nyní paradoxně největším podporovatelem open-source na světě.
 
Zdroj: zdnet.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama