reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM NovaTouch TKL: když Cherry MX už nestačí

22.9.2014, Jan Vítek, aktualita
CM NovaTouch TKL: když Cherry MX už nestačí
Cooler Master si pro hráče a uživatele zvyklé psát dlouhé texty připravil novou klávesnici NovaTouch TKL. Označil ji za "hybridní kapacitní" model zaměřený na rychlé, přesné a komfortní psaní. Co to tedy znamená?
Znamená to především to, že klávesnice Cooler Master NovaTouch TKL není klasickou mechanickou klávesnicí využívající některý typ tlačítek Cherry MX. Ta už dnes u nové klávesnice asi nikoho nezaujmou, a tak se výrobci klávesnic poohlíží po alternativách. Z produkce firmy Cherry se můžeme těšit na lépe podsvícená tlačítka Cherry RGB s možností nastavit libovolný odstín, ale v případě nové klávesnice NovaTouch TKL bylo použito něco jiného.





Dle Cooler Masteru se zde uplatní japonská hybridní kapacitní tlačítka se 45gramovým odporem při stisku, která potřebují pouze 1 mm hluboký stisk na to, aby zareagovala. To můžeme srovnat třeba s Cherry MX Red, která mají stejný odpor při stisku, ale reagují v hloubce 2 mm, takže jde právě o tento rozdíl.





Cooler Master také slibuje, že jeho tlačítka mají velmi hladký stisk, dotykovou odezvu a vrací se do výchozí polohy velmi rychle. Nicméně neprozradil, o jaká tlačítka přesně jde a kdo je jejich výrobce, pouze uvedl, že jde o unikátní tlačítka vyrobená exkluzivně pro jeho klávesnice. Za zmínku stojí také fakt, že tato tlačítka mají stejný vršek jako Cherry MX, takže na ně půjdou nasadit stejné čepičky, což je pro uživatele dobrá zpráva.

NovaTouch TKL dále nabídne funkci N-key rollover, takže má být schopna zaznamenat neomezené množství najednou stisknutých kláves, její rozhraní pracuje na dotazovací frekvenci 1000 Hz, dále tu je nastavitelná rychlost opakování příkazu při stisknuté klávese a má vlastních 128 kB paměti. Do té ale nebudeme moci ukládat žádná makra či jiné funkce.

Z fotografií je také patrné, že jde o malou klávesnici bez vlastního numerického bloku, ale lze očekávat, že později se objeví její větší verze vybavená stejnými tlačítky, která již numerický blok nabídne. Na tu si ale ještě počkáme, protože samotná NovaTouch TKL na evropské trhy dorazí až v polovině listopadu.

Zdroj: techPowerUp
reklama