reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co přinesou sítě 4G?

4.3.2004, Petr Hájek, článek
Co přinesou sítě 4G?
Zatímco v srdci Evropy internetová komunita tajně doufá, že se dočká neomezeného měsíčního paušálu pro vytáčené připojení, v laboratořích firmy DoCoMo vědci testují mobilní bezdrátové přenosy s tokem dat až 100 Mb/s pro download. Minulý týden totiž největší japonský operátor, DoCoMo, povolil novinářům porvé po několika letech nahlédnout do svého výzkumného centra a zjistit, jak bude bezdrátové komunikace vypadat někdy v letech 2005 - 2010.

Na pozemku společnosti DoCoMo, nalézajícím se asi 50 km jižně od Tokia, je umístěn R&D komplex (Research and Development - Výzkum a Vývoj) zaměstnávající téměř 1200 lidí, což je skoro šestina celkového počtu zaměstnanců firmy. DoCoMo investuje ročně do výzkumu částku blížící se 1,1 miliardě USD, tedy nějaká 3 % z obratu.

Komunikace byla a je vždy o rychlosti. Služby sítí 4 generace dovolí přenášet data až do rychlostí 100/20 Mb/s pro download respektive upload, to jsou hodnoty 260x rychlejší, než doposud u DoCoMo používaných 3G přenosů, jež zvládají stahování rychlostí "pouhých" 0,384 Mb/s.

Pan Kota Kinoshota, výkonný viceprezident a vrchní technik, firmu samozřejmě náležitě chválí: "Mobilní operátor, který investuje do výzkumu i vývoje takové částky peněz, je ve světě vzácnost." Toshio Miki, ředitel multimediálních laboratoří, k tomu dodává: "Sítě 4G zvládají řádově větší výměny dat za jednotku času, což nám umožní začít vážně přemýšlet např. i o virtuální realitě." Řeč je o technologiích, jako 3D audio, díky kterým uživatel např. uslyší, ze kterého směru hlas přichází.

K provozu sítí 4G firma dodala, že zatím stále jde o testovací chod, přesná technická specifikace pro sítě 4G nebude na stole ředitele dříve než za rok. Před vypuštěním prvního 4G handheldu se ještě někdy během poloviny roku 2005 objeví na domácím japonském trhu přístroje 3,5G, které mají přinést nezanedbatelnou výhodu v podobě zredukování nákladů na přenos o třetinu. 3,5G přístroje dále nabídnou přenosy o rychlostech 14 Mb/s pro download a 2 - 4 Mb/s pro upload. Vlastně nemáme například při práci na notebooku poznat rozdíl mezi broadband internetovým připojením a 3,5G mobilem.

"To, co rozhodne o osudu a popularitě 4G, bude samozřejmě cena služeb," říká Nagayuki Yamagishi, tržní stratég od UFJ Tsubasa Securities, "nezapomeňme ale, že pokud bude uživatel chtít sledovat na svém handheldu TV, rychlost 4G prostě nebude potřebovat..."

Připomeňme, že operátor DoCoMo poskytuje v současné době služby pro cca 2 miliony mobilních přístrojů podporujících 3G a 40 milionů 2G přístrojů.
reklama