reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co se událo okolo Symbianu

23.11.2004, Michal Tresner, článek
Co se událo okolo Symbianu
V tomto článku vám přináším několik zajímavých událostí, které hýbou světem mobilní techniky, a to především té pracující se systémem Symbian. Počítačoví záškodníci nespí, a proto tu máme již druhý Symbianovský virus. Nokia pořádala pravidelnou konferenci Mobility, povíme si tedy, jaké změny a novinky nám firma v oblasti smartphonů přichystala.
Nový virus pro Symbian je na světě


Netrvalo dlouho a po objevení vůbec prvního viru pro operační systém Symbian s názvem Cabir, se dne 19. listopadu začal šířit nový virus zvaný Skulls (lebky). Virus Skulls již však není takovým neškodným beránkem jako jeho předchůdce a po jeho nainstalování se váš mobil stane prakticky nepoužitelný.

Instalační soubor viru se standardně jmenuje „Extended theme.sis“ (instalační soubor se samozřejmě může jmenovat i jinak) a tváří se jako správce témat pro Nokii 7610. Při instalaci se nakopíruje do adresáře „c:systemapps“. Samotný kód viru není nijak škodlivý a nemaže žádné soubory v telefonu. Problém je v tom, že při instalaci přepíše soubory AIF (informace o ikoně a cestě k aplikaci) důležitých aplikací. Ikony nahradí lebkami se zkříženými hnáty a cesty k aplikacím smaže. Programy, až na samotný telefonní subsystém, se tak stanou nepoužitelné. Zavolat o pomoc si tedy stále můžete, ale třeba zprávu sms vytvořit nelze.




Dá se předpokládat, že s rozšiřováním mobilní techniky se bude podobných, a pravděpodobně mnohem nebezpečnějších virů, vyskytovat čím dál více. Stále však platí bezpečnostní zásady známé ze stolních počítačů, proto nespouštějte nedůvěryhodné soubory.


Evoluce platforem – Series 90 končí, Series 60 posiluje

Na každoroční konferenci Mobility, pořádané začátkem tohoto měsíce, Nokia oznámila, že platformu Series 90 již nebude nadále podporovat. Podle zástupců Nokie by mělo v průběhu následujících dvou let dojít k postupnému začlenění funkcí rušené platformy do v současnosti nejpopulárnější platformy Series 60. Nokia si od tohoto kroku slibuje především povzbuzení těch vývojářů, kteří se doposud obávali fragmentace jednotlivých platforem. Podle dostupných informací se změna dotkne skutečně jen těchto dvou platforem a Series 80 zůstane i nadále srdcem zařízení typu komunikátor.


V souvislosti se zrušením Series 90 dojde k postupným, ale podstatným změnám Series 60. Series 60 by se měla vyvinout v robustní platformu, pokrývající potřeby širšího spektra cílových zákazníků. Proto, aby jedna platforma mohla odpovídat potřebám co nejširšímu okruhu zákazníků, je potřeba, aby byla schopná fungovat na zařízeních nejrůznějšího tvaru a velikosti. V této souvislosti dojde ke změnám standardního rozlišení. Dnes známých 176 x 208 pixelů bude doplněno ještě o rozlišení 240 x 320 (QVGA), 352 x 416 a 640 x 320 (současné Series 90). Zlepšena bude podpora herních technologií, prohlížení webu a multimédií. Series 60 bude nově umožňovat všechny běžné metody vstupu dat (ovládání jednou rukou – keypad, QWERTY klávesnice, psaní pomocí pera – dotykový displej). Záleží však samozřejmě na jednotlivých zařízeních, respektive jejich výrobcích, jestli využijí všechny nebo jen určité metody vstupu dat. Očekává se, že Series 60 bude podporovat jedno i dvou procesorovou architekturu.





Nokia 3230 - smartphone dostupný pro všechny

Po představení špičkové Nokie 6630 chtěla společnost Nokia oslovit i další zákazníky levnějším Symbianovským telefonem, a tak na již zmiňované konferenci Nokia Mobility v Monacu představila tohoto, zatím posledního zástupce, Series 60. Nokia 3230 je důstojným zástupcem střední třídy a rozhodně se má čím pochlubit. Disponuje megapixelovým snímačem, je schopná natáčet až hodinu dlouhé video záznamy a přímo je upravovat. Nechybí Bluetooth ani podpora paměťových karet. Příjemné je, že nová Nokie podporuje EDGE, o to horší však je, že je velice pomalé (EGPRS multislot class 5, max 118,4 kbps). Tento krok Nokie lze zdůvodnit snad pouze tím, že Nokia nechce, aby náročnější zákazníci kupovali tento pomyslně lowendový model a připlatili si raději třeba za rychlejší EDGE u modelu 6630. Nové Nokii prý konečně nebude chybět stereo MP3 přehrávač a integrované FM rádio. K dispozici bude také hlasové ovládání. Podporována je funkce Push to Talk a služba Visual Radio. Visual Radio je služba umožňující spolu s radiem v pásmu FM synchronizovaně (přes GPRS/EDGE) přenášet textově-grafické informace. Tyto informace se pak zobrazují na displeji. Můžete tak hlasovat v různých soutěžích, hodnotit skladby v hitparádě apod. Nokia chce ve spolupráci se třemi největšími českými rádii tuto službu nabídnout i v České republice. Mohlo by to být do konce příštího roku, ale není to termín, na který si lze vsadit. Podporu Visual Radia bude možné doinstalovat i do jiných Nokií řady Series 60, samozřejmě ale jen těch, které mají vestavěný radiopřijímač.

Nokia 3230 se začne prodávat na konci prvního čtvrtletí příštího roku, zřejmě v březnu. Koncová cena se odhaduje na 12–13 tisíc korun včetně DPH.





Symbian posiluje vedení

Novým mužem v čele společnosti Symbian se stal Petr Gershon. Prakticky tak funkčně nahradil pana Davida Pottera, dlouholetého ředitele a zakladatele společnosti Psion. Petr Gershon není žádným nováčkem a má letité zkušenosti s vedením velké společnosti.

Symbian zveřejnil výsledky svého hospodaření za předposlední čtvrtletí tohoto roku a opravdu je na co se koukat. Zdá se, že společnost dosáhla všech svých krátkodobých cílů pro tento rok. Celosvětově je nyní prodáno 19,2 milionu zařízení s instalovaným Symbian OS, k dispozici je 3200 aplikací pro tento operační systém a 38 produktů je pravě ve vývoji. Přestože podíl telefonů vybavených Symbianem na celkovém počtu prodaných mobilů je stále malý, dosavadní trend jasně naznačuje, že se tento podíl bude v následujících letech výrazně zvyšovat. To, jak se Symbianu povede prosadit v konkurenci „obyčejných“ telefonů, závisí hodně na potřebách trhu, který stále hlasitěji volá po smartphonech. To, jak se Symbian popere s konkurencí ostatních mobilních operačních systémů, je pak hlavně v režii samotné společnosti a její strategie.





Klepněte si pro zvětšení.
reklama