reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Registrace: 4.10.2019
Komentářů: 378, score 1.0 | Svět mobilně: 3/0.0 | TV Freak: 2/0.0 | Digimanie: 1/0.0
Účast v Expertiádách: 0
Účast v Týdenních šancích: 0
Mám fotoaparát: –
Chci fotoaparát: –
Měl jsem fotoaparáty: –

Nejvíce přínosné komentáře

Komentář z 29.12.2020 s hodnocením +11:
No teplota je vlastne nejaka energie castic. Castice se pohybuje urcitou rychlosti v prostoru, to ji dava nejakou energii. Dalsi energie je skryta v jeji rotaci, pripadne vice rotacich, pokud je to treba delena molekula ktera je spojena uprostred vazbou, kolem ktere lze rotovat. Jednoduse receno, energie castice je ve vsech smerech v kterych se muze pohybovat a rotovat.

https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Temperature#Kinetic_theory_approach

Teplota castic ridkeho plynu tedy bude vypovidat nejvice o jejich rychlosti. Teplota 100 milionu stupnu Celsia tedy nejvice rika neco o tom, ze tyto castice maji obrovske rychlosti ­(a diky srazkam se do kazdeho dalsiho stupne volnosti prenese ekvivalentni mnozstvi energie­).

V tom Tokamaku si lze tedy predstavit, ze castice v tom ohratem prstenci rotuji a letaji nesmirne rychle. Je to logicke, protoze prstenec je stlacovan silnym magnetickym polem kolem ­- prumer prstence se zmensuje se zvysujici se magnetickou indukci ­- silou magnetickeho pole.

Aby se atomy ­-jadra ­- dostaly dostatecne blizko sebe pres odpudive elektrostaticke sily jadra ­(protoze obaly z elektronu se oholi silnymi srazkami­), je potreba je proste necim stlacovat, dat jim dostatecnou energii aby se mohly sblizit a sloucit. Stlacovani prstence je jak jsem psal magnetickym polem ­- nabite castice v magnetickem poli rotuji kolem osy toho prstence. Jinak ­- elektricky nabita castice uhyba pri pohybu v magnetickem poli kolmo k silocaram magnetickeho pole. Jakoby uhyba,

Jadra se odpuzuji, proto je potreba ta pocatecni investice do energie prstence.

Ohrivani prstence z ionizovanych castic plynu je treba indukcni, protoze plazma je vodive. Tak je pak mozne pouzivat tento prstenec jako sekundarni vodic v transformatoru. Jestli mate pajecku ­- trafopajku ­- tak tam je sekundar tvoren z dratu a par zavity v trafu pajecky. Tak si predstavte, ze to je neco podobneho.

Ionizovany prstenec je tedy treba oholit o elektrony ­(aby to byly ionty, mohly tedy v magnetickem poli rotovat­), stlacit, ohrat ­(indukcne­) a kdyz se to povede udrzet, tak se zacnou slucovat a vystreluji neutrony o urcite energii. Pak je treba zachytit tyto neutrony do media a extrahovat teplo, jiz na vyrazne nizsi teplote ­(voda, para­). To zachyceni je take veda, nektere rychlosti neutronu proletajaci skrz materialy, nektere trefi jina jadra atomu ­- vznikaji ruzne nechtene prvky, nektere by teoreticky mohly byt i radioaktivni. Cely reaktor musi byt odstinen aby vyletujici neutrony nezpusobovaly ozareni lidi kolem.

To je tak ve zkratce jak jsem to pochopil ja ­- nejsem studovany jadrnik. Kdo vite presnejsi informace, tak me prosim opravte. Opravdu si nedelam patent na znalosti v oboru, ktery jsem nestudoval, jen me to zajima.
Komentář z 16.4.2023 s hodnocením +7:
Aha, a muze mi nekdo vysvetlit, jak jde dohromady nakup 10000GPU a zalozeni firmy na AI s timhle?

Musk, Wozniak a další chtějí 6měsíční pauzu ve vývoji nástupců GPT­-4
https:­/­/www.svethardware.cz­/musk­-wozniak­-a­-dalsi­-chteji­-6mesicni­-pauzu­-ve­-vyvoji­-nastupcu­-gpt­-4­/59249

Konkurence at si da pauzu at ma frajer cas na nakup lidi a technologie na konkurovani, ze? Napade me jen Krylovske ­"... na rohu ulice vrah o moralce kaze­". Tech rceni ma cestina jeste vice.
Komentář z 29.12.2020 s hodnocením +7:
No ono se to neroztavi, protoze tato teplota je v uzkem toroidu plazmy , ktery je stlacovan silnym magnetickym polem. POcatecni zahrivani plazmy je indukcni­/odporove. Vse probiha ve vakuu, samozrejme casem se zevnitr na vakuovy toroid kolem napecou ruzne zbytky ktere z toho odletavaji. Nosicem energie by mely byt neutrony ­(jsou tezke a oddeluji se pri fuzi­). Protoze to silne magneticke pole je vytvareno pomoci magnetu se supravodivymi vodici, tak tam musi byt hned za nadobou tato nizka teplota, ktera umoznuje supravodivost. Proti sobe ovsem jdou pozadavky na chlazeni ­(odhadem tak 40­-60K­) na supravodivych civkach magnetu, a naopak ohrivani media ktere ma odnaset energii ­- voda, ta by se mela odparovat a honit nejaky turbogenerator.

Dosahnout stability mezi potrebou chlazeni a odnaseni tepla je asi co jsem pochopil ten nejvetsi problem, hlavne udrzet to dlouho, aby se ustalily teploty a porad fungovalo chlazeni a para odnasela dost energie aby to utahlo jeste to chlazeni a jeste to neco vyrobilo.

Samotna parni turbina miva ucinnost tak 30%, z techto 30% je nutne oddelit energii pro chlazeni. Chlazeni miva ucinnost tak 20% ­- takze se propali spousta vyrobene energie zpet jen na chladici okruhy. Cili vysledna ucinnost se jeste zmensi.

Da se to blbe regulovat, protoze chladici vykon je vicemene potreba konstantni, cili i kdyz to nedava zadnou prebytecnou el. energii do site, tak to porad papa vlastni energii na chlazeni. Teprv kdyz se to trosku ohuli, tak to zacne davat nejaky prebytek ­- a tech 20 sekund je sice rekord, ale prakticky je potreba, aby to bylo 20 sekund za ktere to vyrabi vice energie nez papa.

https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Tokamak

Breakeven, Q, and ignition
One of the first goals for any controlled fusion device is to reach breakeven, the point where the energy being released by the fusion reactions is equal to the amount of energy being used to maintain the reaction. The ratio of output to input energy is denoted Q, and breakeven corresponds to a Q of 1. A Q of more than one is needed for the reactor to generate net energy, but for practical reasons, it is desirable for it to be much higher.


https:­/­/www.iter.org­/sci­/PlasmaConfinement

Nejméně přínosné komentáře

Komentář z 5.8.2021 s hodnocením -3:
Pridam jednu zajimavost z prezentaci RISC­-V pred par lety. Tam byl prezentovan graf, proc se vlastne nevyplati optimalizovat procesory ­(a plati to vlastne i na software­). V zasade jde o to, ze pokud se za 1.5 roku zvysi vykon diky zmensenemu vyrobnimu procesu, tak nema smysl dlouze optimalizovat, protoze by to zdrzelo produkt a pak by se neprodal. Teprve, az narazime na fyzikalni moznosti, tak vlastne bude mozne na trhu prodavat optimalizovana reseni, protoze ta doba, po kterou je mozne neco se ziskem prodavat se prodlouzi. Toto by mohlo zodpovedet otazku, proc stale zijeme s extremne nabobtnalymi a neefektivnimi resenimi jako x86 nebo platforma windows.

Treba prechod Applu k ARM povazuji za znak toho, ze s x86 jsme uz narazili. Na desktopu se to neprojevuje, ale v mobilnich resenich ano.
Komentář z 9.6.2021 s hodnocením -3:
Jenom do 100000 EUR na ucet, mozna jen u fyzicke osoby, ted si to nepamatuji. Bude lehke to vyhledat online.

Kazdopadne, pouceni pro naivky retorickou otazkou ­- jak muze stat, ktery si nesmi pujcit u sve ­(pokud je jeho­) centralni banky, ale musi se ptat vydriduchu na trhu, aby mu tam skocili a pujcili mu ­(samozrejme s urokem, rika se tomu trh­) rucit za vsechny ucty v insolventnim systemu, kde je bilance zaporna, tedy ze existuje vice dluhu, nez je mozno zaplatit?

Odpoved ­- nemuze. A tak nam porad vykladaji, jak budou vznikat ty nove fondy na zachranu ekonomiky, nove *bondy, atd., na schuzkach G* se placaji po zadech, ale jak zabranit krachu insolventniho systemu nevymysli, jenom na konci zkonstatuji, ze nevi jak ma vypadat reseni, ale ze to urcite bude zalozene na rustu.

ROFL. Asi prileti martani a zacnou kupovat a tim napumpuji do ekonomiky penize.

Takze az se zacnou kacet banky, jejich minus se prepise na minus statu ­(+ patricny urok protoze si stat nemuze pujcovat za nula­). Zase se banky rozdeli na tu ­"zdravou­" a zkrachovalou cast, zdrava se proda pod cenou kamaradum a nezdrava se proda statu.

Tak nejak nepresne ale v kostce spravne to je.

Upgrade 2.0 tohoto systemu je, ze az k tomu dojde, tak lidem zmrazi ucty, udelaji bankovni prazdniny, za tyden dostanete na ucte neco uplne jineho ci mensiho nez jste tam meli, pripadne nic. Oni si nakradene majetky budou chranit protoze k nim prece ­"poctive­" dosli.

Tohle se pokouseli udelat v Recku ­- okrast duchodce. Zase ­- dohledejte si to. Nedoslo k tomu jenom proto, ze by si okamzite vsichni v unii zacli vybirat penize z uctu.

Zaverem ­- kryptomeny jsou jen slabym odvarem toho, co dela ta uzasna kapitalisticka ekonomika, od vykradani uctu, pres znehodnoceni hodnoty, manipulaci s trhem a naprosto zbytecneho paleni fosilnich paliv, aby tento kolobeh cisel ktery nekoho obohacuje jel dal.

To co kryptomeny jeste neobjevily je system lichvy.
Komentář z 8.4.2023 s hodnocením -2:
Autonomni autobus priskripne duchodce ve dverich a ujede. Bezohlednost stroju a lidi se spojuje ve vizi automatizovane spolecnosti kde zisky z automatizace jdou jejich provozovatelum a externality plati vsichni ostatni. Provozovatele stroju si je davaji do nakladu a neplati z jejich porizeni dane, ostatni plati dane ze sve prace a plati na ostatni chudaky. Nalodit trosecniky kteri uprchli z pekla ktere jsme jim nainstalovali globalizaci se dokonce stava zlocinem. Hlavni naplni jedne pulky politickeho spektra je presvedcovat spolecnost, ze zchudli lide jsou pritezi pro novodobe zbohatliky, kteri neplacenim dani tahnou spolecnost. ­[ke dnu­]

Krasna vize budoucnosti. Akorat jenom cast lidi si dokaze predstavit, kam to povede. Ti kdo ji ridi ji vidi jako ruzovy sen. Po oddeleni nabozenstvi od statu se znovu oddeluje ridici kasta lidi od lidi rizenych. S pomoci AI.