reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7-1185G7: Tiger Lake se ukázal v testech

7.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Core i7-1185G7: Tiger Lake se ukázal v testech
Vývoj procesorů Intelu a obecně záměry této firmy nejsou moc přehledné a mezi aktuální témata patří řada různých procesorových rodin. Mezi nimi jsou i Tiger Lake jako zatím nejpokročilejší procesory této firmy. 
Intel se už pomalu chystá vypustit na trh desktopové Comet Lake-S, čili stále 14nm procesory založené na Skylake. Vedle nich tu už řadu měsíců jsou úsporné 10nm Ice Lake s vylepšenou architekturou a zatímco na desktopová CPU má navázat 14nm generace Rocket Lake-S s novou architekturou (ovšem ještě nevíme jakou konkrétně), po Ice Lake budou následovat stále ještě 10nm Tiger Lake. Ty však již budou vybaveny jádry Willow Cove a ne Sunny Cove a také budou mít jako první generace integrovanou grafiku Xe. 
 
 
Nyní se objevily první testy procesoru Core i7-1185G7, který tak patří do 11. generace Core. Do ní by právě měly patřit i Rocket Lake, ale my už dávno víme, že číslo označující generaci už nemá nic společného s použitým procesem či architekturou a jde v podstatě jen o označení vyjadřující posloupnost procesorových rodin. 
 
Core i7-1185G7 se nyní ukázal jako inženýrský vzorek, čili zatím nelze dělat žádné závěry o jeho výkonu, ale ten je bezesporu zajímavý. Máme tu čtyři fyzická jádra Willow Cove (4C/8T) na taktu 3 GHz a grafiku Xe. Procesor byl testován na platformě se 16GB DDR4 SO-DIMM, takže o DDR5 ještě nejde a se 128GB SSD od Samsungu. Použitá integrovaná grafika by měla obsahovat 96 jednotek EU.
 
 
Tento procesor tak už prošel testem 3DMark Time Spy a získal celkové skóre 1414 bodů, za grafiku 1296 bodů a za CPU 2992 bodů. Pokud tak výkon grafiky Xe v tomto procesoru porovnáme s oficiálními čísly od AMD, pak daný Tiger Lake je o cca 5 procent rychlejší než grafika v Ryzen 7 4800U, což tak vypadá zatím dobře, zvláště když vezmeme v úvahu, že jde o vývojový vzorek procesoru. 
 
Ten ostatně v případě CPU testu nezískal ani 3000 bodů, ale s taktem uzamčeným na 3 GHz bez turba a čtyřmi jádry je to také ještě slušné skóre. Vzít si z toho ale můžeme především to, že vývoj Tiger Lake pokračuje a tyto procesory by se snad na 10nm+ procesu měly objevit na trhu ještě v tomto roce jako úsporné modely Core pro tenké notebooky. 
 
 
TUM APISAK také mimochodem zahlédl i ultraúsporný Tiger Lake-Y se dvěma jádry (2C/4T), ale o tom už nic dalšího nezjistíme.


reklama