reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-12900K: o čtvrtinu rychlejší než Ryzen 9 5950X v 1T CPU-Z?

27.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Core i9-12900K: o čtvrtinu rychlejší než Ryzen 9 5950X v 1T CPU-Z?
Máme tu další test ze série salámově dávkovaných informací o údajném výkonu procesorů Alder Lake-S. Jde o jednovláknový benchmark v utilitě CPU-Z, který také ukazuje na velice slušný výkon nových Intelů. 
Už jsme se mohli podívat třeba na výkon Core i9-12900K v testech Cinebench a také se v poslední době ukazuje stále více záznamů v SiSoft Sandra. Stále ale čekáme na výsledky, které by byly opravdu průkazné a především opravdu ověřitelné, nicméně ty, které se k nám dostaly doposud, si vesměs odpovídají. 
 
 
Tím máme na mysli především vysoký jednovláknový výkon i velice slušný vícevláknový výkon, přičemž i tento snímek z testu v CPU-Z ukazuje na to, že Zen 3 asi nebude schopen stíhat nové Alder Lake, alespoň pokud jde o hrubý výkon jednotlivých jader. Máme tu totiž Ryzen 9 5950X s výsledkem 648 bodů, což je údaj získaný z databáze utility, jemuž se staví 825 bodů jistého 24jádrového procesoru, čili dle očekávání Core i9-12900K. 
 
Pokud jde o celkový výkon všech jader, výsledek byl rozmazaný, ale to je vcelku zbytečné opatření, neboť dle podoby modrého a fialového sloupečku půjde v podstatě o totožné výsledky. 
 
I tento screenshot zveřejněný na čínských stránkách Bilibili tak odpovídá tomu, co o výkonu nových Alder Lake-S říkají dosavadní úniky. Ve zkratce tak lze očekávat velice výkonná jádra P, která mohou výrazně překonat i Zen 3, ovšem těch budou mít Alder Lake přinejlepším jen osm. Zbylých (až) osm jader E bude představovat mnohem slabší výkon i vzhledem k absenci Hyperthreadingu, takže ve výsledku by Intel mohl dorovnat celkový výkon procesorů Ryzen  aktuální generace. 
 
Můžeme ale reálně očekávat značné rozdíly ve výkonu dle toho, kolik procesorových jader dokáží aplikace reálně využít a Intel může být ve značné výhodě právě v případě, kdy půjde o 1 až 8 vláken.  


reklama