reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CoreCycler: nová utilita pro ladění procesorů Ryzen 5000

8.3.2021, Jan Vítek, aktualita
CoreCycler: nová utilita pro ladění procesorů Ryzen 5000
Člen komunity serveru ComputerBase vytvořil utilitu, která je určena pro ladění procesorů AMD Ryzen, pro které AMD připravilo funkci Curve Optimizer. Jde tak v důsledku o ladění výkonu, ale i spotřeby procesorů. 
CoreCycler je utilita, již vytvořil jistý sp00n.82 a založena je na využití funkce Curve Optimizerm, kterou připravilo samotné AMD jako součást technologie Precision Boost Overdrive 2 (PBO2). Je tak nutné, aby naše základní deska měla nainstalovaný BIOS založený na AGESA ComboAMv2Pi 1.1.8.0, neboť právě tato verze už obsahuje Curve Optimizer. A samozřejmě je nutné i to, abychom měli nainstalovaný moderní Ryzen generace 5000.
 
 
Jde tak o obdobu utility Clock Tuner for Ryzen, kterou vyvíjí Jurij Bublij a ta rovněž umožní dosáhnout vyšších taktů při současném snížení pracovního napětí, a tedy i celkové spotřeby. Curve Optimizer také pracuje s každým jednotlivým jádrem, což samozřejmě platí i pro CoreCycler.
 
 
A co přesně CoreCycler dělá? Jednoduše zkouší jednotlivá jádra s využitím testu stability pod Prime95, což dělá sám automaticky, a tak jej můžeme nechat běžet třeba přes noc, abychom mu do práce nezasahovali jiným využitím počítače. Poté je vytvořena zpráva s doporučením pro optimalizaci jednotlivých jader a s informacemi o tom, která byla v testu problémová. 
 
Je třeba také upozornit, že využitím funkce Curve Optimizer přijdeme o záruku a že samotná utilita CoreCycler (zip) je ještě stále ve vývoji, aktuálně ve verzi 0.71.  
 
Krom toho se aktuálně objevila i nová verze utility OCCT 8.0.0, která rovněž nabízí možnost podrobného otestování procesorů Ryzen, ovšem v tomto případě ji můžeme využít i pro konkurenční Core. Nicméně plná verze OCCT, která umožní i delší než hodinové testování, už není zdarma a vyjde na 21 eur/rok. 
 


reklama