reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CPU Intelu trpí i na chybu "Snoop", mnohdy je však už opravena

17.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
CPU Intelu trpí i na chybu "Snoop", mnohdy je však už opravena
Výzkumník Pawel Wieczorkiewicz z AWS objevil v procesorech Intel další bezpečnostní chybu, která umožňuje neoprávněně přistupovat k datům v cache pamětech. Na tu se sice přišlo až teď, nicméně je opravována i předchozími záplatami.
Bezpečnostních chyb mají procesory Intel opravdu velké množství a bezpečnostní výzkumník Pawel Wieczorkiewicz z Amazon Web Services (AWS) našel další. Byla nazvána Snoop-assisted L1 Data Sampling s kódovým označením CVE-2020-0550, zkráceně se jí říká "Snoop". Zjistilo se však, že ačkoli jde o nově objevenou chybu, nemusí být už úplně aktuální. Opravují ji totiž patche, které byly aplikovány na chybu Foreshadow (L1TF) už v roce 2018. Pokud ale takové opravy nebyly aplikovány, má tu útočník další způsob, jak využít bezpečnostního nedostatku v procesoru.
 
Intel logo
 
V tomto případě jde o to, jak CPU pracuje s různými úrovněmi cache pamětí a jak tatáž data synchronizuje mezi nimi. Pokud útočník vhodně načasuje útok jiným záměrně chybným čtením paměti ve stejném cyklu CPU, může se mu podařit přistoupit k modifikovaným datům v L1D cache (datová L1), která by sice při aktualizaci dat měla být chráněna, ale kvůli chybě je možné to obejít. Poněvadž je chyba řešena už předchozími aktualizacemi a je velmi obtížné ji vyvolat, Intel ani nedoporučuje to nějak přehánět s bezpečnostními opatřeními, která by útok ještě ztížila (např. vypnutí Hyper-Threadingu).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama