reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crucial P2: nyní nově s QLC, které podstatně ovlivnily výkon

16.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Crucial P2: nyní nově s QLC, které podstatně ovlivnily výkon
Výrobci hardwaru občas představí novinku, která po nějaké době na trhu změní některé z používaných komponent. Někdy to může být nutnost a jindy, zřejmě jako v tomto případě, nevhodné rozhodnutí, které dokáže výsledný produkt značně ovlivnit. 
Zvláště v dnešní době je nedostupnost řady hardwarových komponent a součástek palčivý problém, a tak se nemůžeme divit, že produkty, které v testech měly dejme tomu tranzistory či kondenzátory určité značky, časem využijí jinou. Nicméně správně by taková změna nikdy neměla výrazně ovlivnit výsledný výkon či kvalitu daného produktu a pokud jde o výměnu pamětí TLC za QLC, rozhodně nelze říci, že jde v tomto ohledu za zanedbatelnou věc. Zvláště pak když jde o produkt od výrobce, který sedí přímo u zdroje, jako v tomto případě značka Crucial, která patří samotnému Micronu. 
 
 
Server Tom's Hardware celou situaci popisuje stručně tak, že řada Crucial P2 bývala vážnými kandidáty na nejlepší SSD, ovšem nyní už jsou pevně zakotvena v seznamu nedoporučovaných modelů. A to prostě kvůli tomu, že se výrobce rozhodl vyměnit paměti TLC za QLC, přičemž zachoval stejný kontroler Phison E13T. Ani stará a ani nová verze přitom nenese DRAM cache.
 
To obvykle znamená, že zákazník se může "těšit" na výrazně slabší výkon především z hlediska zápisu a také na sníženou výdrž, což obojí pramení z toho, že kontroler v pamětech QLC musí rozeznávat už 16 stavů náboje namísto 8 jako v TLC. Zákazník sám přitom touto změnou nezíská nic, leda by se snad výrobce rozhodl zároveň snížit cenu.
 
Dle testů THW je nová QLC verze téměř čtyřikrát pomalejší v přenosu dat než původní TLC verze, v testech reálného chování v praxi je dokonce i dvakrát pomalejší čtení a pokud jde o dlouhodobě udržitelný zápis (čili bez využití SLC cache), pak ten dokonce spadl na pouhých 40 MB/s. V takovém případě už toto SSD strčí do kapsy kdejaký pevný disk nebo i levný USB flash disk. 
 
V testu Tom's Hardware se navíc dozvíme i to, že ani původní verze neměla udávané paměti, čili modernější 512Gb 96L TLC, ale 256Gb 64L TLC (B16A). V každém případě i ty vyměnila za 1Tb 96L QLC (N28A). Pak se můžeme podívat na výsledky testů, jako je tento, kde kopírování 50GB souboru proběhlo na novém modelu v průměrné propustnosti necelých 100 MB/s, zatímco stará verze zvládla přes 400 MB/s. 
 
 
Dá se ale říci, že pokud jde o testy či reálné využití, kde si vystačíme s kapacitou SLC cache, v výkon může zůstat na stejné úrovni. Jenomže tím nelze ospravedlnit takovouto výraznou změnu, která proběhne v rámci jednoho konkrétního modelu, jenž je prodáván se zcela stejným modelovým označením. Kdyby Crucial název upravil třeba na P2 SE, P2 Lite či podobně, nemohli bychom si stěžovat, ale takto je třeba ukázat palec dolů. 


reklama