reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cyberpunk 2077, update 2.0 a Phantom Liberty: až 90% zátěž 8jádrových CPU

12.9.2023, Karel Polívka, aktualita
Cyberpunk 2077, update 2.0 a Phantom Liberty: až 90% zátěž 8jádrových CPU
Dva týdny před uvedením updatu 2.0 a obsahového rozšíření Phantom Liberty vývojář z CDPR včera oznámil, že hra bude nově výrazně více využívat potenciál vícejádrových procesorů. V případě 8jádrových až z 90 %. Doporučil tak zkontrolovat účinnost chlazení.
Fanoušci hry Cyberpunk 2077 se dočkají velkého updatu 2.0 a obsahového rozšíření Phantom Liberty už za 2 týdny, konkrétně 26. září 2023. Jeden z vývojářů CDPR, Filip Pierściński, včera na svém účtu na Twitteru (kde se prezentuje coby "Lead Scene Programmer CD PROJEKT RED S.A.") uvedl poměrně zajímavé info, že před příchodem updatu 2.0 a Phantom Liberty by bylo dobré si v PC zkontrolovat stav systému chlazení, protože nově bude hra více využívat potenciál vícejádrových procesorů a konkrétně 8jádrové bude moci zatížit až z 90 %. Doporučil spustit Cinebench nebo něco podobného pro ověření stability:
 
Filip Pierściński / CDPR:
"Before release CP2077 2.0 and PL please check conditions of your cooling systems in PC. We use all what you have, so workload on CPU 90% on 8 core is expected. To save your time please run Cinebench or similar and check stability of your systems ;-)"
 
A zároveň k tomu připojil známý videoklip "Fire" od Scooteru, což by mohlo být vtipné pro zveřejnění v uzavřené skupině, ale ne takto veřejně. Začaly se tak samozřejmě objevovat i vyplašené komentáře, zda to znamená, že po updatu bude potřeba i pro hraní základní hry (bez Phantom Liberty) výkonnější procesor nebo zda bude moci dojít k poškození PC.
 
 
Takže se není co divit, že před chvílí (18 hodin po zveřejnění původního příspěvku) napsal nový tweet o tom, jak chtěl jen poukázat na potřebu průběžně kontrolovat systém chlazení v PC. A ubezpečuje, že by hra měla nadále dobře běžet s ohledem na jimi již dávno zveřejněné HW požadavky a že Cyberpunk 2077 po updatu 2.0 a ani Phantom Liberty nezpůsobí poškození PC.


V diskuzi také padla otázka, zda těch 90 % u 8jádrových procesorů zohledňuje HT/SMT, tedy v tomto případě 16 vláken, což potvrdil, že to hra bude nově nativně podporovat a nebudou tak už potřeba modifikace jako doposud. O vlivu na výkon nepadlo jediné slovo, takže otázku vyšší nebo nižší náročnosti nelze komentovat. Ale při nedostatku výkonu (nízkém počtu snímků za sekundu) je obecně žádoucí, aby byla zátěž rozložená na co nejvíce jader procesoru, takže by tento fakt sám o sobě měl mít za následek zlepšení výkonu ve hře.
 
Jinak CDPR bude mít ve čtvrtek 14. září v 17:00 našeho času nový stream na svých kanálech na YouTube a na Twitchi, kde budou mluvit o nových rádiových stanicích, přímo Idris Elba se rozpovídá o postavě Reeda a také bude řeč o hratelnosti a nových schopnostech.
 
Jak to vyjádření o lepším využívání vícejádrových procesorů vnímáte?
V anketě šlo hlasovat od 12.9.2023 do 12.10.2023. Počet hlasujících: 35
Rozložení zátěže na více jader je samozřejmě dobře a pomůže to zvýšit výkon.83 %
Doufám, že to pomůže zlepšit výkon, ale mám určité pochybnosti.6 %
Nevím, nedokáži to posoudit.0 %
Očekávám, že po updatu 2.0 bude mít i základní verze hry nové výkonnostní problémy.0 %
Cyberpunk 2077 je už v dobrém stavu. Byl bych tak raději, kdyby do toho už nevrtali!0 %
Cokoli od vývojářů z CD Projekt RED je zlo!11 %
reklama