reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link představuje 5G router DWR-2010

7.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
D-Link představuje 5G router DWR-2010
5G připojení se pomalu začíná objevovat na trhu. Jedním z prvních produktů, které jej začínají podporovat, je nový router společnosti D-Link, model 5G NR Enhanced Gateway DWR-2010. Umí sub-6GHz i mmWave.
Rok 2019 bude ve znamení vstupu 5G připojení. I když první modemy byly ohlášeny už loni, teprve letos můžeme čekat pořádnou nadílku zařízení, která je budou obsahovat a brzy patrně také využívat i v praxi. Společnost D-Link je tak jednou z prvních, která představila 5G zařízení. V jejím případě jde o router 5G NR Enhanced Gateway DWR-2010. Ten nezískává data z klasického síťového rozhraní, ale pomocí 5G připojení, které pak v rámci domácnosti šíří klasickou Wi-Fi.
 
D-Link 5G NR Enhanced Gateway DWR-2010
 
Pokud jde o 5G, podporovány jsou režimy sub-6GHz i mmWave a výrobce hovoří o tom, že by měl nabízet 40× vyšší rychlost než je průměrná rychlost kabelového připojení v USA (70 Mbps). To znamená, že by měl podporovat rychlosti 2,8 Gbps. V případě Wi-Fi tak slibuje přenosovou rychlost 1733 Mbps v 5GHz pásmu a 800 Mbps na 2,4 GHz. Nechybí ani podpora MU-MIMO a VoLTE. Zatím nevíme, jaké bude cena nového routeru a ani to, kdy se u nás vůbec objeví. V USA by se tak mělo stát v druhé polovině letošního roku. Pro USA byly také představené chytré zásuvky Indoor Wi-Fi Smart Plug (DSP-W118) a Outdoor Wi-Fi Smart Plug (DSP-W320), které podporují asistenty Google Assistant a Amazon Alexa.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama