reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další inovace série DFI LANParty pro AMD - Venus

9.2.2006, Karel Polívka, článek
Další inovace série DFI LANParty pro AMD - Venus
Společnost DFI právě slaví 25. výročí od svého založení a při této příležitosti vydala dalšího zástupce série LANParty využívajícího čipovou sadu z rodiny nForce4 pro platformu AMD, která se stala velice rychle mezi náročnějšími uživateli populární. Doposud posledním modelem byla základní deska LANParty UT nF4 SLI-DR Expert a včera byla představena nová verze - LANParty UT nF4 SLI-DR Venus. Provedeme si i stručnou rekapitulaci.



Včera proběhlo jen oficiální uvedení tohoto produktu, na jeho dostupnost si ještě budeme muset počkat. Přestože nemáme desku fyzicky k dispozici, abychom ji zrecenzovali, tak jsem se rozhodl, že se na toto téma zaměřím formou samostatného článku. Přivedla mě k tomu skutečnost, že změny v předchozím případě inovace této desky byly poměrně důležité, a proto byly rozhodně mezi uživateli vítané. Když jsem se ale podíval na změny, které s sebou přináší včera oznámená verze, dospěl jsem k závěru, že se jedná opravdu spíše jen o speciální edici, namísto o nový model, který by byl plnohodnotným nástupcem toho dosavadního. Uvedení tohoto modelu se však jako již obvykle nese v duchu marketingové masáže, a proto se na jednotlivé aspekty podíváme poněkud střízlivějším pohledem. Jelikož je ale tématika této série základních desek podle mého dost zajímavá, provedu na úvod mírný výlet do historie a připomeneme si postupnou cestu, kterou musely tyto základní desky vyšlapat, aby si vysloužily své současné renomé.


Začněme tedy od úplného počátku, který se datuje již do první poloviny roku 2003. Poněkud úsměvná je skutečnost, že k oficiálnímu uvedení nové série základních desek DFI LANParty došlo 1. dubna. Z té doby pochází tisková zpráva, v které je samozřejmě možné nalézt neskutečné množství superlativů a marketingových termínů. Neodpustím si to a uvedu zde některé jako příklad:

"Looking back at the history of DFI, we have been creating so much fun for every PC player in the world. If you are one of them, then you better hold your breath because the "DFI LANPARTY Series" is going to be the best party on earth. ", "DFI LANPARTY Series is the dream-come-true of ultimate entertainment experience."

Vzhledem k tomu, jak málo byly desky DFI do doby před sérií LANParty mezi koncovými uživateli populární, se jednalo opravdu o velice silná slova, která se ale nakonec svým způsobem naplnila. Trvalo to však ještě dlouhé dva roky a několik modelů základních desek mezitím, než se tak stalo. První vlaštovky honosící se logem LANParty byly celkem tři a to následující: LANParty KT400A, LANParty nFII Ultra a LANParty PRO875.


LANParty KT400A



LANParty NFII Ultra


LANParty PRO875

Jak je již na první pohled zřejmé, tak jsou díky atypickému zpracování od ostatních rozeznatelné již na první pohled. Jedná se totiž o jeden z několika prvků, které byly (a stále jsou) pro desky série LANParty typické.

Série LANParty se stala specifickou díky následujícím prvkům:
  • UV reaktivní zpracování plastových slotů a konektorů
  • Dvojice gigabitových LAN adaptérů
  • RAID řadič HighPoint HPT372 ATA133 (v době prvních modelů série LANParty) zvládající mimo klasické režimy 0, 1, 0+1 také nestandardní 1.5 (bohužel informací z praxe je o tomto režimu pramálo, dle DFI se ale jedná o skloubení strippingu a mirroringu při využití pouze dvou disků - avšak jiným způsobem, než tomu je u režimu Matrix RAID)
  • FrontX - externí panel do 5.25" pozice umožňující vyvedení nejvíce potřebných konektorů ze zadní části přímo dopředu
  • PC Transpo - popruhy do nichž bylo možné celý počítač upevnit a pomocí nich jej tak pohodlněji přenášet (přehozením ucha přes rameno)
  • Genie BIOS - sekce v BIOSu mající na starosti ladění výkonu.
  • EZ-On / EZ Touch - tlačítka umístěná přímo na základní desce mající funkci Power a Reset

Jednalo se tedy spíše o záležitosti přidávající něco navíc právě vzhledem k cílení těchto desek - LAN Party. Mimo tyto vychytávky je ale důležitá skutečnost, že DFI dala vypuštěním této série jasně najevo, že se hodlá zaměřit i na své vlastní high-endové modely. To slibuje v případě úspěchu pro výrobce zajímavější zisky a hlavně budování renomé mezi uživateli, než v případě OEM produktů pro jiné společnosti a to navíc v oblasti low-endu či mainstreamu, což bylo právě předtím cílení produktů DFI.

Postupně jak se základní desky ze série LANParty dostávaly do různých redakcí, začínala za ně DFI dostávat ocenění i z řad prestižních serverů v tom slova smyslu, že se jedná o desky umožňující výborné ladění výkonu a přetaktování. Takováto ocenění samozřejmě nedostávala DFI jako jediná, avšak pro ni to bylo dříve něco nedosažitelného a díky tomu se tak o DFI začalo mluvit i mezi počítačovými nadšenci a především hráči. U nás v České republice však byla situace taková, že nebylo možné tyto desky běžně sehnat a trvalo ještě dost dlouho, než se to změnilo.

Další změna nastala u DFI až 22. září 2003, kdy uvedla další novou sérii základních desek pod označením Infinity. Její cílení bylo pro náročnější uživatele požadující také vysoký výkon a možnosti přetaktování, avšak s nižším rozpočtem. Čili by se dala charakterizovat jako vyšší mainstream. Uvedení série se neslo opět ve spojitosti s vypuštěním 3 konkrétních modelů a to: 875 Infinity, 865PE Infinity a NFII Ultra Infinity.

Společně se sérií Infinity přišla ještě jedna specifická funkce, kterou u desek od jiných výrobců nalézt nelze - CMOS Reloaded. Jedná se o funkci přístupnou skrze BIOS, která umožní uložit libovolnou konfiguraci BIOSu do určitého "profilu", který je možné kdykoli později jednoduše vyvolat (je možné vytvořit současně až čtyři profily). Tato funkce je docela praktická a je možné se s ní setkat i u nynějších modelů. Současně byla předem ohlášena i druhá vlna základních desek ze série LANParty, která obsahovala nové revize základních desek LANParty PRO875 (Rev. B) a LANParty NFII Ultra (Rev. B) a do třetice nový model LANParty 865PE, přičemž všechny tři již disponovaly funkcí CMOS Reloaded a jejich uvedení nastalo 4. listopadu 2003.


LANParty 865PE

V dalším roce DFI 9.3.2004 oznámila, že na blížícím se CeBITu představí 2 nové modely série LANParty (LANParty 925X-T2 a nF3 Ultra) a 2 modely v sérii Infinite (915P-T Infinity a nF3 250Gb Infinity). To se stalo, avšak samotné uvedení zatím stále nikde. O něco později 31.5. DFI oznámila, že na blížícím se Computexu představí nové modely série LANParty v podobě LANParty 925X-T2 (k uvedení nakonec došlo 20.7.), 915P-T a nF3 Ultra-D společně také s novými členy série Infinity v podobě 915P-T Infinity, 875P-T Infinity, nF3 250Gb Infinity, K8T800 Infinity a K8M800 Infinity.


LANParty 925X-T2

Krátce na to došlo k dalšímu milníku ve vývoji základních desek DFI, když byla 26.7.2004 uvedena nová série s označením LANParty UT, jejíž zástupci se funčkně shodují s modely ze série LANParty, avšak nedisponují již nadstandardním (a nutno řící, že pro někoho až zbytečným) vybavením, jako je například FrontX a PC Transpo. Výsledkem by tedy měly být stejně schopné základní desky z hlediska funkčnosti, avšak za nižší cenu. První vlaštovkou této série se stal model LANPartyUT 915P-T12 pro platformu Intel/LGA775, který byl také zajímavý tím, že podporoval paměťový standard DDR i DDR2. Krátce poté uvedla DFI 16.8. druhého zástupce, tentokrát pro platformu AMD v podobě LANPartyUT nF3 250Gb, který je také zajímavý tím, že jsme se zde mohli setkat s jemnějším nastavením napětí paměti, než tomu bylo v předchozích případech.


LANPartyUT 915P-T12


LANPartyUT nF3 250Gb

23.9.2004 se DFI opět zvýraznila, když uvedla nový model LANParty 875P-T, který se stal první základní deskou využívající čipové sady i875P v kombinaci s LGA775 (standardně se čipová sada i875P pojí se socketem 478). Představovala tak zajímavou alternativu pro mnohé užiavetele, jelikož případný upgrade procesoru ze socketu 478 na LGA775 s sebou normálně znamenal i změnu grafické karty z AGP na PCIe, což mohl být v případě vlastnictví nějakého výkonnějšího modelu pro AGP problém z hlediska financí. Tato deska představovaval pro tento problém řešení.


LANParty 875P-T


To co následovalo způsobilo značný rozruch kolem této série DFI LANParty zejména i u nás. Dne 4.1.2005 totiž DFI uvedla nové základní desky postavené na čipových sadách z dlouho očekávané rodiny nForce4 pro platformu AMD. Jednalo se konkrétně o LANParty nF4 SLI-DR a LANPartyUT nF4 Ultra-D. Tyto desky velice brzy začaly sbírat až neskutečné množství ocenění z různých redakcí a při jejich hodnocení padaly samé superlativy (až by si jeden pomyslel, že je to až "nezdravě" přehnané).

Tady ještě zmíním jednu zajímavost. DFI totiž vydala ještě modely LANParty UT nF4 SLI-D, LANParty UT nF4 SLI-DR a LANParty UT nF4-D, přičemž všechny tyto modely mají zcela shodné PCB i možnosti nastavení BIOSu. Na první pohled to může tedy vnést nemalé zmatky, je třeba se zkrátka vždy podívat na označení (přestože jsou mezi některými mírné rozdíly ve výbavě - například Dual Gigabit LAN není u všech). Na první pohled se odlišuje pouze model LANParty nF4 SLI-DR, jelikož mí díky jiné sérii (nejedná se o UT) bohatší příslušenství než ostatní. Největší popularity se však dočkal zejmána u nás model LANParty nF4 Ultra-D, který se vyznačuje výborným poměrem cena/výkon. Nástup těchto desek znamenal masivní vzestup popularity řešení DFI v našich končinách. Před nimi se o nich pouze vědělo ze zahraničních zdrojů, případně z tiskových prohlášení a sem tam se nějaká objevila i v našich tištěných časopisech, avšak v praxi u nás obecně neměly nijak zvlášť početné zastoupení a ani ohlas. Modely LANParty nF4 xxx to ale během velice krátké doby změnily. Zejména vyhlášené jsou u nich jejich vysoké možnosti přetaktování a nastavení napětí pamětí od 2.5V až po 4V, díky čemuž je možné použít i speciální paměťové moduly, které pro svůj provoz na vysokých frekvencích patřičně zvyšené napětí vyžadují.

Ostatně položte si sami otázku, jak dlouho sérii LANParty, potažmo základní desky DFI znáte. A kdy jste přišli s nějakou z nich poprvé do kontaktu i v praxi. Myslím, že by se na tohle téma mohla rozvinout zajímavá diskuze pod článkem, čili bych vás rád poprosil o vaše odpovědi na tyto otázky.

Tato mánie pokračovala a došlo například k tomu, že 6.4.2005 významný výrobce paměťových modulů OCZ Technology vydal tiskovou zprávu, v které oznámil vypuštění speciálních paměťových modulů optimalizovaných právě pro použití s těmito základními deskami DFI. Jmenovitě se jednalo o paměti PC-5000 Platinum DFI nF4 Special series.


LANParty UT nF4 SLI-DR - PCB shodné pro více modelů


13.června 2005 DFI uvedla nové zástupce série Infinity v podobě nF4X Infinity pro platformu AMD/socket754 a nF4 Infinity pro platformu AMD/socket939. Tyto dva modely tak rozšířily nabídku schopných základních desek DFI s čipovými sadami z rodiny nForce4 i o cenově přívětivější modely, které i přesto dosahovaly zajímavých výsledků (vzhledem ke své ceně). Ve stejný den ještě uvedla nového zástupce série LANParty, konkrétně se jednalo o LANParty UT nForce3 Ultra-D pro platformu AMD/socket939.


LANParty UT nForce3 Ultra-D

Další aktualizace proběhla již poměrně nedávno, když 27.9.2005 DFI uvedla nový model LANParty UT nF4 SLI-DR Expert, což je v podstatě v několika směrech inovovaná verze desky LANParty UT nF4 SLI-DR. Krátce poté DFI uvedla 19.10. první základní desku pro platformu AMD založenou na čipové sadě ATi Radeon Xpress 200 CrossFire Edition s označením LANParty UT RDX200 CF-DR.


LANParty UT nForce4 SLI-DR Expert


LANParty UT RDX200 CF-DR

V tomto roce stihla DFI 9.1. uvést nový model RS482 Infinity, jenž je postavený na čipové sadě ATI Radeon Xpress 200/SB450 (tedy s integrovaným grafickým jádrem X300) a k rozšíření série LANParty došlo právě v tuto středu, kdy při příležitostí 25. výročí od založení společnosti DFI uvedla novou limitovanou edici základní desky LANParty nF4 SLI-DR Venus, která je následovníkem pár měsíců starého modelu LANParty UT nForce4 SLI-DR Expert.



Nejnovější přírustek do rodiny - LANParty UT nF4 SLI-DR Venus



Když se podíváme na změny mezi verzemi LANParty NF4 SLI-DR, LANParty UT nForce4 SLI-DR Expert a LANParty UT nF4 SLI-DR Venus, tak se jedná o následující:

LANParty UT nF4 SLI-DR -> LANParty UT nF4 SLI-DR Expert
  • změna layoutu
  • přepínání mezi normálním a SLI režimem je realizovatelné skrze BIOS (netřeba přepínat sérií jumperů)
  • 2 volné pozice mezi sloty PCIe x16
  • čtyř "fázový" PWM namísto tří
  • přetaktovávací možnosti o něco málo zlepšeny
  • fyzicky menší audio modeul Karajan

Když se na tento výpis podíváme, jedná o celkově o dost podstatnou obměnu, díky čemuž je verze Expert jasným nástupcem svého předchozího modelu a nikoli pouze novým "přebrandovaným" vydáním. Myslím, že změny to jsou natolik výrazné, že i mnozí nadšenci vlastnící původní verzi provedli upgrade. Avšak jak tomu je u právě představené verze Venus? Vyplatí se na ni čekat a vůbec o ní přemýšlet namísto verze Expert? Změny jsou následující:


LANParty UT nF4 SLI-DR Expert -> LANParty UT nF4 SLI-DR Venus
  • jiné kondenzátory
  • speciální balení základní desky
  • stíněné UV reaktivní kulaté kabely


vlevo LANParty UT nForce4 SLI-DR Expert, vpravo LANParty UT nF4 SLI-DR Venus


100% Japanese Low ESR Aluminium Solid Capacitors (u dřívější verze DFI uváděla popis kondenzátorů pouze jako: "100% Japanese Capacitors"). Zkratka ESR v tomto případě znamená Equivalent Series Resistent, což zastupuje souhrn odporových ztrát v rámci kondenzátoru. Nižší ESR je žádoucí vzhledem ke stále snižujícímu se napětí. Jak tuto změnu komentuje ve své prezentaci samotná DFI? Následovně:

Žádné exploze
Eploze kondenzátorů způsobují nestabilitu systému. Tyto kondenzátory v zesíleném hliníkovém pouzdření zabraňují vzniku těchto problémů. Tradiční (jen tak mimochodem blíže nespecifikované) kondenzátory - udávaná životnost dle DFI cca 3 a půl roku, Kondenzátory "Low ESR Aluminium Solid" - udávaná životnost dle DFI 22 let).

Delší životní cyklus
Nové systémy spotřebují velké množství energie a produkují také více tepla, než tomu bylo dříve. Tyto nové kondenzátory jsou schopné pracovat v takovýchto podmínkách mnohem déle.

Udávané rozdíly v životnosti mi přijdou poněkud přitažené za vlasy. Navíc ve spojitosti s poukázáním na možné exploze běžných (z opatrnosti raději blíže nespecifikovaných) kondenzátorů to vyznívá jako klasická marketingová rovnice - na první pohled se změnilo něco, co za normálního provozu nelze změřit, a proto to okomentujeme co nejvíce vychvalovačným komentářem poukazujícím na zlepšení oproti "běžným řešením" a pokud možno se zapojením silných slov (exploze). Mě jen napadá otázka - pokud se jedná o následovníka desky, která kondenzátory v tomto zesíleném hliníkovém pouzdření nepoužívala, tak ten předchůdce používá právě ty, které DFI označuje jako "bežné" u nichž poukazuje na možnost eploze? Když už je řeč o těch explozích, tak je tu předpoklad, že přestože by toto pouzdření (jiný typ kondenzátorů) mělo vydržet o poznání více, tak při výraznějším dlouhodobém přetěžování by mohlo dojít k explozi také, avšak s o to větším akustickým, kouřovým a světelným efektem - i zde platí, že není důležité, jak kondenzátor vypadá na povrch, ale především jaký je uvnitř (a to se již bohužel jen tak nedozvíme).

Dále jen poznamenám, že i u těch "bežných" kondenzátorů používaných u základních desek se jedná v případě pouzdření o hliníkové provedení - akorát není tak silné. Navíc se nejedná o něco, s čím by přišla až teď DFI, nýbrž se jedná o již dříve používanou záležitost (teď mluvím pouze o pouzdření, nikoli o kvalitě elektrolytu - to je u výrobců celkem tabu, každopádně obecně jsou kondenzátory v tomto provedení o poznání kvalitnější, než ty "klasické" s kterými je možné se na základních deskách setkávat již delší dobu a ve větším počtu). Konkrétně u základníh desek DFI je možné se s tímto typem kondenzátorů setkat již u prvního modelu série LANParty určeného pro LGA775 (tato platforma je zkrátka po energetické stránce o dost náročnější, než tomu je u procesorů pro socket 939). U modelů LANParty se socketem 939 se tyto kondenzátory poprvé objevily až u řady LANParty UT nF4 xxx, potažmo LANParty nF4 SLI-DR.



Kvalita kondenzátorů je rozhodně dost důležitým faktorem u životnosti základní desky a toto zesílené hliníkové pouzdření je možné chápat jako plus (díky tomu by se pak neměly nafukovat a vytékat), ale reálný přínos se jaksi nedá jednoduše změřit či zjistit, a proto na tom můžou být tyto kondenzátory ve výsledku podobně jako ty použité u verze LANParty UT nF4 SLI-DR Expert. Konečné resumé ukáže až čas, kdy budou desky hromadně dlouhodobě zatěžovány náročnými uživateli, snažícími se z nich dostat maximum.

V této spojitosti jen zmíním trend, kterým se někteří výrobci ubírají a je vhodné jej brát v potaz. V případě kondenzátorů se jedná o součástky, které samozřejmě najdou své využití v nepřeberném množství různé elektroniky, přičemž pro nás je zajímavá zejména ta spotřební ve spojitosti s výpočetní technikou. V současnosti se má situace tak, že doba, po které dochází ze strany uživatele k upgradu/inovaci/obměně, je již obecně natolik krátká, že se blíží záruční době zboží. Na tuto skutečnost někteří výrobci spoléhají a jejich součástky podle toho také posléze po kvalitativní stránce vypadají (jsou ale také levnější). Koneckonců aféry ohledně používání levných nekvalitních kondenzátorů jsme tu již v minulosti měli a to se nejednalo o nějaké low-endové výrobce základních desek, nýbrž například o vyhlášený Asus. Ono to ze začátku vypadá relativně neškodně, na první pohled se méně kvalitní součástky nijak neprojeví, výrobce ušetří a teprve čas ukáže, zda mu to projde a nebo udělal "osudovou chybu" (tento termín není až natolik přehnaný jak na první pohled vypadá, takovéto problémy s nekvalitními součástkami si žádný z předních výrobců základních desek nemůže dovolit, jelikož to na hodně dlouhou dobu poškodí jeho renomé a u zákazníků to zůstane v povědomí).


To bychom měli ke změně týkající se kondenzátorů. Dále se s verzí Venus pojí její luxusní balení, které opravdu nemá odboby a poukazuje jen na to, že se jedná vyloženě o speciální edici. Mezi příslušenstvím by mělo být možné najít stíněné, kulaté UV reaktivní IDE a Floppy kabely stejně jako 8 UV reaktivních SATA kablíků + jakýsi blíže nespecifikovaný odznak a samolepku s motivem LANParty.


Zkrátka a dobře, pokud jste fanda do této série, tak by se vám mohl tento počin DFI líbit, jinak se ale nejedná o nic, co by mělo způsobovat rozruch. Někteří spíše čekají, kdy DFI rozšíří sérii LANParty o model postavený na čipové sadě nForce4 SLI x16. Než se tak stane, zůstává stále nejvhodnější volbou verze LANParty UT nForce4 SLI-DR Expert. Venus nebude masovou záležitostí s čímž koresponduje i jeho odhadovaná cena, která by měla činit skoro až 8000 s DPH, což je vázně dost - zkrátka záležitost pouze pro fandy. Na trh by se měla dostat v první polovině března, ale v jakém množství tomu tak díky limitované edici bude, se zatím neví.

Pokud jde o celou sérii LANParty, tak se bezpochyby jedná o high-endovou řadu, která dokázala, že DFI má své konkurenci rozhodně co říci. Avšak nezastávám jako někteří názor, že pokud chce někdo schopnou základní desku pro platformu AMD/socket939, tak musí jít zákonitě do řady LANParty UT nF4 xxx. Ona má totiž také své mouchy. Stále se i u nejnovějších modelů setkáváme s malým ventilátorem, který asi představuje největší slabinu. Některým také může vadit poněkud nestandardní layout - to už je věc názoru. Ale chlazení čipové sady je možné realizovat o poznání lépe a to bezhlučnou cestou například s využitím heatpipes - proč se k tomu DFI stále nijak nemá zůstává otázkou. Stejně tak by někteří uvítali model s čipovou sadou nForce4 SLI x16. Na platformě Intel už takového úspěchu DFI se svou sérií LANParty zdaleka nezaznamenala. Získala sice i zde řadu ocenění, ale to ostatně i jiní výrobci. Mánie se týká platformy AMD/socket939.

Zdroj: www.dfi.com.tw
reklama