reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další várka úniků kolem změn designu Windows 10

8.3.2015, Michal Hala, aktualita
Další várka úniků kolem změn designu Windows 10
V posledních dnech se objevily screenshoty zachycující nové změny ve Windows 10. Jde o průhledné menu Start a nový vzhled přihlašovací obrazovky. Také unikly screenshoty nového prohlížeče Spartan. Také společně zauvažujeme o designu Windows 10 obecně.
Takže popořadě. Unikly screenshoty Windows 10 Technical Preview Build 10031, které ukazují jednak nový vzhled přihlašovací obrazovky a jednak průsvitné menu Start. Takže změn sice není mnoho, ale je vidět, že na vzhledu Windows 10 se v Redmondu pilně pracuje a finální podoba může být ještě daleko.


Windows 10 - menu Start


Další úniky ukazují vzhled nového prohlížeče Spartan (připomínáme, že jde jen o kódové jméno), který je vyveden zcela v novém, velmi minimalistickém stylu. Zdroje neuvádí, o které sestavení se jedná, ale vlastně je to jedno. Vzhled Spartanu zcela zapadá do celkové koncepce Windows 10. Jak jsme již dříve uvedli, Spartan by měl být součástí dalšího veřejného sestavení „desítek“, které by mělo být k dispozici v průběhu březnu.

V této souvislosti vás (stejně jako nás) určitě napadá, proč se Microsoft vydal cestu rozvoje a pokračování designu předchozí nepříliš oblíbené verze Windows 8.1 a proč aspoň nenabídne jako možnost zvolit si vzhled velice úspěšné a oblíbené verze Windows 7. Uživatelé si design „sedmiček“ zamilovali a řadě z nich se ten nový vůbec nelíbí – aspoň soudě podle reakcí z mnoha diskusních fór (našich i anglicko-jazyčných).


Windows 10 - přihlašovací obrazovka


Pokud chce Microsoft přimět uživatele Windows 7 k upgradu, zdaleka nemusí stačit, že „desítky“ budou zdarma. Jak redmondští designéři, tak marketingoví specialisté by rozhodně měli zvážit nabídku volby původního designu „sedmiček“. Pro spoustu uživatelů by to byl vážný důvod, proč přejít a naopak – pokud tahle možnost bude chybět, tím spíše mohou chtít zůstat u staré verze. Zahrnutí jiných typů designu určitě nepředstavuje technicky neřešitelný problém.


Prohlížeč Spartan


Naštěstí jsou tu aplikace třetích stran, z nichž některé nabízejí už i pro Windows 10 možnost změn vzhledu. Třeba menu Start je možné změnit do podoby známé z dřívějších verzí pomocí oblíbené aplikace Classic Shell. Ta je nově k dispozici v betaverzi 4.2, která už dobře funguje právě ve Windows 10. A umožňuje současně používat i nový vzhled menu Start, stačí při kliknutí na toto tlačítko podržet klávesu SHIFT.


Zastoupení jednotlivých verzí Windows


Nejde nám samozřejmě o propagaci konkrétní aplikace, jen chceme ilustrovat, že když se chce, tak to jde. Také se divíte, že Microsoftu tohle pořád nějak nedochází? „Osmičky“ jsou určitě velmi rychlý a stabilní systém, přesto upgradovala jen menšina uživatelů verzí XP a 7 (viz obrázek výše). „Desítky“ vypadají technicky výborně, ale vzhled se prostě spoustě lidí nelíbí (psali jsme o tom).

A jak se na design Windows 10 díváte vy? A co byste dělali na místě Microsoftu, dali byste uživatelům možnost volby jejich vzhledu?

Zdroje: Neowin (1, 2), WinBeta
reklama