reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dandelion firmy Google nabídne levnější geotermální klimatizaci

11.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Dandelion firmy Google nabídne levnější geotermální klimatizaci
Mezi startupy firmy Google/Alphabet patřící mezi takzvané laboratoře X patří také společnost Dandelion. Ta už chce pomalu nabízet relativně levné systémy pro geotermální vytápění i ochlazování rodinných domů. 
Geotermální energii máme spojenou především s využitím tepla hluboko v zemi k vytápění, ale stejně tak může tento způsob posloužit pro zajištění celkové klimatizace, čili vytápění v zimě a ochlazování v létě dle potřeby. Startup Dandelion se zaměřuje právě na to, aby přinesl na trh levné, snadné a rychle instalovatelné řešení pro rodinné domy či menší objekty. 
 
dandelion how it works
 
Jak ukazuje přiložené schema, jde prostě o zavedení trubek hluboko do země, které tak poslouží jako tepelné výměníky napojené na pumpu v domě. Uvnitř plastových trubek bude kolovat voda, která bude v zimě absorbovat teplo, jež se pak bude rozvádět do ústředního topení v domácnosti. Přesně opačně to pak bude fungovat v létě, čili ohříváním vody v okruhu nahoře a její ochlazováním v zemi. 
 
Společnost Dandelion přitom uvádí, že díky její metodě instalace jsou ceny pro zákazníky daleko příznivější, než na jaké jsou zvyklí. To znamená, že je schopna nabídnout celkové řešení za cenu pod 25 tisíc dolarů, čili asi 575.000 Kč. Obvykle se totiž systémy pro využití geotermální energie tvoří s použitím širokých vrtáků tvořících cca 300 metrů hluboké díry pro zavedení trubek, což zanechá své následky také na povrchu. Dandelion používá výrazně tenčí vrtáky tvořící jednu či dvě hluboké díry s průměrem několika palců a i díky tomu je tento proces mnohem šetrnější a zabere dva až tři dny. 
 
Uvidíme, jak s tímto systémem Dandelion uspěje vedle dalších "moonshot" projektů, jako je třeba i společnost Waymo, do níž Google vložil své snahy ohledně autonomního řízení. Její vozy prý již stačily najezdit přes 1,5 milionu mil. 
 
reklama