reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Deep Nostalgia Tool rozhýbe i lidi z prastarých fotografií

1.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Deep Nostalgia Tool rozhýbe i lidi z prastarých fotografií
Své výsledky předvádí nový systém založený na umělé inteligenci, a sice Deep Nostalgia Tool. Vyvinut byl společností D-ID zvláště k tomu, aby byl schopen rozhýbat lidi zachycené na starých snímcích. 
Výsledky ještě nejsou dokonalé, ale i tak nám poskytnou zajímavý pohled na lidi, jež máme dnes zachyceny už jen na fotografii, a přitom bychom se rádi podívali na to, jak se hýbali, usmívali a mluvili. Není divu, že si tuto AI specificky objednala společnost MyHeritage, která se zabývá genealogií, přičemž práci odvedla především firma D-ID věnující se technologiím pro zpracování obrazu. 
 
 
Promo video s Abrahamem Lincolnem přitom patří mezi ty méně přesvědčivé materiály, které jsou k dispozici, ale máme tu i jiná videa, jako třeba to následující ukazující funkci živého portrétu. V něm je pomocí videa ovládaný obličej z fotografie, který tak víceméně věrně kopíruje pohyby hlavy, očí a celkovou mimiku. 
 
 
Zajímavé je, jak se v jednom momentu (cca 7. sekunda videa) objeví i ucho, ačkoliv to není vidět ani na originálu a ani na sledované osobě. AI tak prostě ví, že z tohoto pohledu by tam někde ucho být mělo, a tak ho také, byť nepříliš přesvědčivě, ukáže. 
 
 
S využitím Deep Nostalgia si tak můžeme pomocí jedné jediné fotografie rozhýbat své předky či kohokoliv jiného, ovšem systém zde nefunguje v reálném čase s využitím webkamery, takže můžeme zapomenout na prudce vtipné prupovídky, jako: Luku, jsem tvůj otec. K dispozici jsou pouze šablony videí, která můžeme nechat na vybranou fotografii aplikovat a pak si jen stáhneme výsledek. 
 
My si ale ještě uvedeme, že za tím je v backendu AI Face Platform firmy D-ID, která byla vytrénována na sbírce videí s rozpohybovanými lidskými tvářemi, čili jde o systém určený opravdu jen pro využití s portréty a zatím si nemůžeme vzít fotografii babičky a skrze Deep Nostalgia ji donutit zatancovat čardáš a stejně tak tu není žádný zvukový systém. Ostatně už stávající verzi této technologie řada lidí označuje za strašidelnou a sama firma MyHeritage si dle otázek a odpovědí na svých stránkách uvědomuje, že se už asi pohybuje na hraně dobrého vkusu. 


reklama