reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Deepfakes mohou být i užitečné, poslouží k vývoji autonomních vozidel

25.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Deepfakes mohou být i užitečné, poslouží k vývoji autonomních vozidel
Velkým problémem dnešní doby jsou tzv. deepfakes, umělou inteligencí vytvořené falešné obrazy, které mohou např. někoho neprávem očerňovat. Využít se dají ale i pozitivně k vývoji autonomních aut.
Vše dobré se dá zneužít a naopak. Umělá inteligence se dá využít k pozitivním účelům, ale poslední dobou se zneužívá např. i k vytváření tzv. deepfakes. To jsou umělé obrazy a videa, které vzniknou na základě reálných fotografií a klipů a mají za úkol vytvořit zkreslenou realitu. Toto se dá využít např. k vytvoření falešného proslovu politika, což ho může neprávem očernit. Jenže deepfake se dá použít i pozitivně. Startup Oxbotica, který založili bývalí studenti Oxford University, chtějí deepfakes využít k lepšímu natrénování autonomních vozidel.
 
Ford Mondeo Oxbotica
Ford Mondeo společnosti Oxbotica, autor: 140298him / CC BY-SA, přes Wikimedia Commons
 
Aby nebylo potřeba zkoušet vozy jen v reálných podmínkách a čekat, až nastanou jiné, které poslouží k testu a vývoji jiných vlastností na témže místě, mohou vývojáři využít umělou inteligenci, která se postará o vytvoření nových umělých scén, s jejichž pomocí bude probíhat vývoj. Např. se může změnit počasí, dát do scény chodce, další auta, změnit pozadí, barvu světla na semaforu nebo dokonce i denní dobu. Na jednom místě se tak vyzkouší nespočet různých situací, aniž by bylo nutné na jejich vytvoření čekat v reálném světě, nebo se o jejich vytvoření přičinit. Výhodou takového systému je i to, že je mnohem bezpečnější než testování v reálném provozu. Naopak nevýhodou je to, že umělá inteligence může do obrazu zanést nereálné artefakty, což ukazují i snímky (zejména obrázek 3. Class Switch).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama