reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DeepStack AI s GPU NVIDIA porazila profesionály v pokeru

4.4.2017, Jan Vítek, aktualita
DeepStack AI s GPU NVIDIA porazila profesionály v pokeru
Společnost NVIDIA se pochlubila dle jejích vlastních slov novým milníkem ve vývoji herní umělé inteligence. Díky výkonu GPU NVIDIA porazila AI profesionální hráče v pokeru, přičemž v tomto experimentu figurovala také Univerzita Karlova a ČVUT.
Jedná se o DeepStack AI využívající výkon moderních GPU od firmy NVIDIA, které vytvořili výzkumníci z Computer Poker Research Group na univerzitě v Albertě, a to s pomocí lidí z Univerzity Karlovy a Českého vysokého učení technického v Praze. Ti společně vytvořili AI, která byla schopna porazit pokerové profesionály, a to konkrétně v No Limit Texas Hold'em.





Poker je přitom pro umělou inteligenci poměrně netradiční sousto na rozdíl od šachů nebo Go. V případě těchto her je vždy situace jasná a i když AI neví, jak bude její protistrana postupovat, může si vytvořit mnoho různých scénářů a s nimi počítat. To v pokeru nejde, neboť tu figuruje mnoho neznámých, a tedy i náhoda a vedle toho má každý hráč svou strategii a intuici, takže je mimořádně složité vytrénovat umělou inteligenci tak, aby měla šanci na výhru.

Nicméně DeepStack AI ve svém úkolu uspěla, což je opravdu důležitý krok k tomu, aby mohla fungovat i v reálném světě, kde stejně jako v pokeru existuje řada neznámých, náhoda a nutnost pracovat s náladovými a na rozdíl od počítačů nevypočítatelnými lidmi. AI je tak na cestě, aby mohla pomoci řešit komplexní problémy v byznysu, vědě, atd.

NVIDIA také udává, že nyní, když byla DeepStack AI už vytrénována, může klidně běžet i třeba na herním notebooku vybaveném kartou GeForce GTX 1080. Výzkumníci přitom tvrdí, že i tak se bude DeepStack AI na takovém stroji dvakrát rychleji rozhodovat než superpočítač Libratus, který také hraje No Limit Texas Hold'em a využívá na tisíc procesorových jader, 274 TB operační paměti a stojí téměř 10 milionů dolarů. V odkazu na zdroj také naleznete rozhovor s Michaelem Bowlingem, profesorem z University of Alberta, který se týká právě DeepStack.

Zdroj: NVIDIA
reklama