reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Definitivní konec pro Internet Explorer. Podpora skončí v roce 2022

20.5.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Definitivní konec pro Internet Explorer. Podpora skončí v roce 2022
Microsoft oznámil datum, kdy definitivně ukončí podporu legendárního prohlížeče Internet Explorer na většině verzích Windows 10. Příští rok přestane na většině zařízeních dostávat aktualizace a uživatelům bude bráněno, aby jej používali k prohlížení webů.
Jednou tato chvíle musela přijít. Blíží se konec mnohými nenáviděného a často zesměšňovaného webového prohlížeče, který se ovšem stal legendou. V dobách své největší slávy držel Internet Explorer až 95% podíl na trhu s prohlížeči, dnes je to podle dat StatCounter sotva 1 %. Microsoft dlouhodobě podniká kroky k tomu, aby jeho původní prohlížeč lidé přestali používat. Nutno říct, že v naprosté většině případů uživatelé přešli sami na modernější alternativy. Zbylí uživatelé nejspíš dlouho neměli na výběr, např. kvůli přístupu na zastaralé weby, které fungují pouze v IE.
 
 
Microsoft tento týden oznámil, že podpora Internet Exploreru skončí 15. června 2022. Po uvedeném datu přestanou vycházet bezpečnostní i jiné aktualizace. Microsoft se dokonce bude snažit zablokovat přístup k nepodporovanému prohlížeči, takže při pokusu o jeho otevření by se měl načíst Edge. Uživatelé sice možná najdou způsob, jak IE nadále používat, ale tím by se vystavili zbytečnému bezpečnostnímu riziku. Microsoft tvrdí, že „budoucnost Internet Exploreru na Windows 10 je v Edge.“ Nový prohlížeč s jádrem Chromium konečně dokáže držet krok s konkurencí a dokonce ji v lecčems předbíhá. Navíc obsahuje zabudovaný režim Internet Explorer, který řeší problém s weby vyžadujícími IE.
 
Ukončení podpory v červnu 2022 se bude týkat Windows 10 a Windows 10 IoT (od verze 20H2) bez ohledu na edici. Přesto se najde několik specifických výjimek, kdy bude možné IE stále používat. Jedná se o Windows 10 v kanálu LTSC, který je určen pro zařízení, které musí fungovat dlouhodobě beze změny (např. systémy používané v lékařství, průmyslu nebo dopravě). Změnou nebudou ovlivněny desktopové aplikace Server Internet Explorer 11 ani samotný enigine MSHTML (Trident), pokud je používán v jiných programech.
 
Internet Explorer byl poprvé vydán v roce 1995 a od roku 2015, kdy poprvé vyšel původní Edge (dnes označovaný jako Edge Legacy), nás Microsoft připravuje na jeho konec. V roce 2016 skončila podpora všech starších verzí kromě IE 11. Po 17. srpnu 2021 přestanou v tomto prohlížeči fungovat aplikace Microsoft 365, podpora Microsoft Teams skončila už v listopadu 2020. Americká společnost navíc zkouší různé způsoby, jak uživatele IE přinutit k přechodu na Edge (nebo jiný moderní prohlížeč) – od lišt a vyskakovacích oken až po otevírání některých webů přímo v Edge.
 
Internet Explorer dokonce přežil i mladší Edge Legacy (s jádrem EdgeHTML), jehož podpora skončila letos v březnu. S dubnovou aktualizací Windows 10 tak došlo k jeho odinstalaci a nahrazení novým Edge (s jádrem Chromium).
 


reklama